Un adolescent a devenit erou in Pakistan, dupa ce a oprit un kamikaze de la comiterea unui atentat

Ultima actualizare: 14-01-2014 07:00
Aitzaz Hassan

Politia din nord-vestul Pakistanului a cerut autoritatilor tarii sa decerneze cea mai inalta distinctie civila unui adolescent care si-a sacrificat viata oprind luni un kamikaze de la comiterea unui atentati, relateaza AFP.

Aitzaz Hassan, un adolescent in varsta de 15 ani din oraselul siit Ibrahimzai, situat in disctrictul Hangu, din provincia Khyber Pakhtunkhwa (nord-vest), a interceptat un kamikaze, luni, in timp ce se pregatea sa atace scoala din localitate, frecventata de aproape o mie de elevi.

Persoana kamikaze a fost nevoita sa-si detoneze incarcatura pe care o avea asupra sa la 150 de metri de scoala. Toti elevii si profesorii institutiei de invatamant au scapat, cu exceptia lui Aitzaz Hassan.

Seful politiei din Khyber Pakhtunkhwa, provincia cea mai afectata de atentate talibane si situata la frontiera cu Afganistan, Nasir Khan Durrani, a scris joi seara autoritatilor pentru a le cere sa-i ofere lui Aitzaz cu titlu postum cea mai inalta distinctie posibila pentru un civil pakistanez.

Un "kamikaze incerca sa intre in scoala, unde sute de elevi erau la cursuri. Aitzaz Hassan si-a sascrificat viata si l-a oprit cu bravura si curaj. El a salvat de la moarte sute de elevi nevinovati", a scris Durrani, potrivit documentului consultat de AFP.

Presa pakistaneza i-a adus elogii, vineri, acestui adolescent, al carui curaj a fost comparat cu cel al lui Malala Yousafzai, tanara care militeaza pentru dreptul la educatie ce a supravietuit, in octombrie 2012, unui atentat taliban in nordul tarii.

"Nu trebuie sa-l uitam niciodata pe Aitzaz si nici pe cei ca el - civili si militari - care si-au sacrificat propria viata in lupta impotriva insurgentilor", a subliniat vineri cotidianul Dawn intr-un editorial.

"Statul trebuie sa trimita un mesaj de condoleante familiei acestui tanar si sa-i ofere tot ajutorul necesar", a conchis Dawn.


Sursa foto: Mediafaxfoto/ AFP

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO