Tusk si presedintele Poloniei fac apel la calm in dezbaterea privind statul de drept. Duda: "Nu vom intoarce spatele Europei"

Ultimul update: Joi 21 Ianuarie 2016 07:02
Data publicarii: Luni 18 Ianuarie 2016 15:25
Categorie: Internaţional
Donald Tusk

Presedintele Andrzej Duda si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, au lansat un apel la calm, intr-o conferinta la Bruxelles, dupa schimburi de replici dure intre UE si Polonia pe marginea respectarii de catre Varsovia a statului de drept.

'Trebuie sa dialogam in mod calm, fara emotie', a declarat presedintele polonez, in timp de Tusk, si el polonez, a indemnat la dezbateri purtate 'intr-un mod calm, conciliant', dupa critici lansate si de o parte si de alta in ultimele saptamani, pe marginea reformelor controversate ale noului guvern conservator polonez.

'In ultimii ani, Polonia a beneficiat de apartenenta sa la UE', a spus Duda, la finalul unei intrevederi cu Tusk. 'Niciodata noi nu vom intoarce spatele Europei', a dat asigurari seful statului polonez.

Cu toate acestea, presedintele polonez a tinut sa sublinieze ca si 'institutiile europene trebuie sa respecte Polonia asa cum si polonezii le respecta'. Duda a deplans faptul ca 'unele mass-media si medii politice europene' au caricaturizat, in opinia sa, situatia din Polonia.

Numeroase ingrijorari au fost exprimate in Europa dupa reformele controversate la nivelul puterii poloneze, care a numit de asemenea cinci noi judecatori in cadrul Tribunalului Constitutional al tarii si i-a incredintat ministrului de finante dreptul de a-i numi pe directorii televiziunii si radioului publice.

Presedintele Consiliului European: "Negocierile cu Marea Britanie pentru ramanerea in UE vor fi foarte, foarte dificile"

Astfel, Comisia Europeana a lansat in 13 ianuarie o ancheta preliminara asupra reformei Tribunalului Constitutional, prima etapa in procedura de salvgardare a statului de drept.

'Trebuie sa evitam tonul agresiv' in schimbul de idei intre Bruxelles si Varsovia, 'nu aveti un dusman la Bruxelles' a insistat, la randul sau, Donald Tusk.

La randul sau, Bruxellesul 'ar trebui sa evite confuziile care nu se impun, polemicile inutile', a adaugat responsabilul european, care a fost adversarul lui Duda pe scena politica poloneza.

Donald Tusk Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Donald Tusk: Migrantii sa fie retinuti timp de 18 luni inainte de a intra in UE

Donald Tusk: Migrantii sa fie retinuti timp de 18 luni inainte de a intra in UE

Presedintele Consiliului European:

Presedintele Consiliului European: "Negocierile cu Marea Britanie pentru ramanerea in UE vor fi foarte, foarte dificile"

Presedintele CE:

Presedintele CE: "Daca rusii inving in Siria, vom mai avea 3 milioane de refugiati". Cum a ajuns migratia o arma

Paolo Gentiloni

Premierul italian Paolo Gentiloni a demisionat

Cățeluș, adoptat de polițistul care l-a salvat

Cum va arăta vaporul construit din trei fragmente lipite

CD-ul cu care actrița de filme pentru adulți Stormy Daniels îl amenință pe Trump

Peste 100 de pasageri au rămas blocați pe aeroportul din Stuttgart din cauza copilotului băut

Zbor de 17 ore și 14,498 kilometri. Prima cursă Australia - Europa fără escală

Carles Puigdemont

Puigdemont, în vizită în Helsinki. Spania a transmis Finlandei mandatul de arestare

Zeci de mașini, îngropate în zăpadă din cauza unei avalanșe în Rusia. VIDEO

Serghei Skripal i-ar fi cerut acordul lui Putin pentru a reveni în Rusia

Elevii unei școli din SUA, învățați să se apere de atacatori cu pietre

Peste 100.000 de civili, evacuaţi din Ghouta. Assad şi ruşii continuă ofensiva

Minor, prieten cu atacatorul din Franţa, reţinut. "Împărţea viaţa cu el"