Trei "vanatori de tornade" de la Discovery Channel au murit in timp ce filmau o furtuna

Ultima actualizare: 06-06-2013 00:48

Trei "vanatori de furtuni" au fost ucisi in timp ce urmareau una dintre cele mai puternice tornade care au devastat statul Oklahoma saptamana trecuta.

Tim Samaras, fiul sau, Paul, si meteorologul Carl Young au murit vineri intr-o tornada la Reno, la vest de Oklahoma City, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a proiectului "Tactical Weather Instrumented Sampling in Tornadoes Experiment" (TWISTEX), o organizatie fondata de catre Tim Samaras.

"Este o pierdere devastatoare pentru comunitatile meteorologica, a cercetarii si vanatorii de furtuni", declara Tony Laubach, un colaborator al lui Samaras, pe Facebook.

Tim Samaras, in varsta de 55 de ani, era cunoscut pentru ca a dezvoltat instrumente stiintifice ce au permis observarea, pentru prima data, a tornadelor din interior si pentru ca a creat procedee inovatoare, menite sa ofere cunostinte suplimentare despre furtuni si ameliorarea previziunilor furtunilor.

Potrivit National Geographic Society, Samaras era "unul dintre cei mai celebri vanatori de furtuni din lume", care se consacra de aproximativ 20 de ani acestui studiu.

Institutia, cu sediul la Washington, i-a oferit 18 finantari lui Tim Samaras pentru cercetarile sale. El a povestit ca pasiunea sa s-a nascut atunci cand, la varsta de sase ani, a vazut filmul "Vrajitorul din Oz".

"Tim era un cercetator curajos si stralucit care a urmarit tornade si furlgere fara frica pe teren, pentru a intelege mai bine aceste fenomene", a declarat vicepresedintele executiv al National Geographic, Terry Garcia, citat intr-un comunicat.

"Moartea lui Tim este o amintire a riscurilor cu care se confrunta de obicei barbatii si femeile care lucreaza pentru noi", a adaugat el.

In pofida riscurilor importante carora li se expun adesea vanatorii de furtuni, Samaras era cunoscut ca foarte prudent si atent.

"Stia unde nu trebuie sa se afle", a declarat fratele sau, Jim Samaras. Epava masinii in care se aflau cei trei vanatori a fost purtata pana la aproximativ 800 de metri de locul accidentului, a declarat pentru AFP Chris West, adjunctul serifului comitatului.

Doar un corp a ramas in masina, celalalte doua fiind gasite la o distanta de cateva sute de metri de vehicul.

Imagini difuzate de CNN au aratat un vehicul atat de avariat, incat era imposibil sa fie recunoscut. "Au murit cu totii, din nefericire, insa (au murit) facand lucrul pe care il adorau", scrie fratele lui Tim Samaras, Jim, citat de National Geographic.  

Samaras era vedeta emisiunii difuzata de Discovery Channes Channel, "Vanatorii de furtuni".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO