Testele cu rachetă din Coreea de Nord, subiect de discuție între Donald Trump și Shinzo Abe

Ultima actualizare: 07-05-2019 07:53
Donald Trump si Shinzo Abe
Agerpres

Președintele american Donald Trump a avut, luni, o convorbire telefonică cu premierul japonez Shinzo Abe, cu care a discutat, printre altele, despre testele cu rachetă efectuate recent de Phenian.

Ulterior, premierul Japoniei a declarat presei că Washington şi Tokio intenţionează să îşi coordoneze pe deplin eforturile pentru a obţine denuclearizarea RPD Coreene.

„Preşedintele Trump şi eu suntem complet de acord asupra fiecărui aspect al modului în care ar trebui să abordăm Coreea de Nord", a declarat Shinzo Abe, conform agenţiei de presă Kyodo, conform AFP.

Casa Albă a informat, într-o declaraţie de presă, că cei doi lideri „au discutat despre evenimentele recente din Coreea de Nord şi au reafirmat unitatea dintre SUA şi Japonia cu privire la modul de realizare a unei denuclearizări definitive şi complet verificate."

Casa Albă nu a menţionat în mod specific testele militare nord-coreene şi nici nu a oferit detalii despre conversaţia dintre cei doi lideri în această privinţă. Informarea menţionează că printre subiectele abordate s-au numărat „afaceri comerciale bilaterale şi regionale, preşedintele (american) evidenţiind sprijinul său deplin pentru fermierii americani", precizează EFE.

Într-o postarea pe Twitter, preşedintele Trump a indicat că în discuţia telefonică a abordat şi relaţiile comerciale, apreciind că a avut „o conversaţie foarte bună".

Regimul nord-coreean a testat sâmbătă lansatoare de rachetă şi arme tactice ghidate, stârnind îngrijorare în legătură cu o eventuală escaladare a provocărilor, în contextul în care negocierile privind denuclearizare sunt într-un punct mort. Ultimele teste cu rachete efectuate de Phenian au avut loc în noiembrie 2017.

Duminică, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că SUA analizează încă toate informaţiile, arătându-se însă „foarte încrezător că nu este vorba de rachete cu rază medie sau lungă de acţiune şi nici (de rachete) intercontinentale".

Astfel, testele nu ar încălca moratoriul asupra lansării de rachete balistice cu rază lungă de acţiune, anunţat de liderul nord coreean Kim Jong Un în aprilie 2018.

EFE aminteşte că SUA şi Japonia au lansat negocieri în septembrie anul trecut pentru a ajunge la un acord comercial bilateral, în cadrul ofensivei protecţioniste pe care Washingtonul a iniţiat-o împotriva unora dintre principalii săi parteneri comerciali. La sfârşitul lunii mai, Trump va efectua o vizită de stat în Japonia, unde va discuta cu premierul Abe şi va fi primul lider străin care va fi primit de noul împărat Naruhito.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO