Țara care impune restricții pentru paracetamol și aspirină după mai multe decese

Ultima actualizare: 21-01-2020 22:34
Paracetamol
iStock

Franța reglementează vânzarea medicamentelor care conțin paracetamol, ibuprofen și aspirină, după ce în ultimii ani mai multe persoane au făcut complicații și chiar au murit din cauza administrării incorecte a acestor medicamente, relatează France3.

Astfel de medicamente sunt folosite în general pentru tratarea febrei sau ca analgezice, potrivit Agenția Națională a Siguranței Medicamentelor din Franța.

Până acum, produsele ce conțin paracetamol, ibuprofen și aspirină erau expuse la raft, de unde clienții le puteau lua fără nicio restricție și doar le achitau la casă. Acum însă, acestea vor putea fi eliberate doar de farmaciști, în cazul în care consideră că pacientul are într-adevăr nevoie de ele, potrivit noilor reguli impuse de ANSM.

"Experții vor putea da sfaturi despre modul în care trebuie luate tabletele și vor putea informa oamenii despre potențialele pericole", a transmis ANSM.

Acestea sunt printre cele mai bine vândute medicamente în Franța. Potrivit unui studiu desfășurat în ultimii 20 de ani, utilizarea incorectă a medicamentelor de acest tip a provocat complicații serioase pentru 337 de persoane, dintre care 78 au murit.

Pentru un adult de 50 de kg, doza maximă de paracetamol este de 3 grame la 24 de ore și de cel mult 1 gram la 6 ore, precizează ANSM.

Administrarea unor doze prea mari de paracetamol pot duce la deteriorarea ficatului și în unele cazuri pot provoca chiar moarea.

Au existat cazuri de supradoză și în România

În noiembrie, un student de 19 ani din Iaşi a fost internat în stare gravă la spital, după ce a luat 16 pastile de paracetamol în încercarea de a-și trata o viroză respiratorie.

Studentul a luat opt serii de câte două pastile, la intervale scurte de timp, fapt e i-a cauzat o insuficienţă hepatică fulminantă toxică.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO