Tara care a rupt legaturile cu Taiwanul pentru China. "Am luat azi o masura istorica"

Ultima actualizare: 16-06-2017 06:50
china
Getty

Panama a rupt relatiile diplamtice cu Taiwan-ul pentru China, relateaza BBC. Guvernul panamez a anuntat ca recunoaste decat o singura China si ca Taiwanul face parte din ea.

"In lumina intereselor si dorintei celor doua popoare, Republica Panama si Republica Populara Chineza decid, incepand de la data semnarii acestui comunicat, sa-si acorde recunoastere reciproca si sa stabileasca relatii diplomatice la nivel de ambasadori. Panama rupe chiar de azi relatiile sale diplomatice cu Taiwanul si se angajeaza sa inceteze orice relatie sau orice contact oficial cu Taiwanul", anunta un comunicat comun oferit de cele doua tari.

Pana in prezent, Panama avea relatii diplomatice cu Taiwanul si relatii comerciale cu China. China este al doilea cel mai important utilizator al canalului Panama, dupa Statele Unite. Anul trecut, China a tranzitat prin acest canal circa 38 de milioane de tone de marfuri, adica 18,9% din trafic.

Anuntul de marti survine la o saptamana de la debutul lucrarilor Beijingului la constructia unui port de containere, cu facilitati de gaze naturale, intr-o provincie din nordul statului Panama.

Dupa decizia de marti, Taiwanul, considerat de China o provincie rebela, ramane recunoscut de 20 de tari. In America Centrala, toate statele recunosteau Taiwanul pana in 2010 cand Costa Rica a rupt relatiile sale diplomatice cu insula.

"Am luat azi o masura istorica" in beneficiul "natiunilor noastre si al generatiilor prezente si viitoare", a spus presedintele panamez Juan Carlos Varela, subliniind importanta rolului Chinei la nivel regional si mondial.

Taiwanul si-a exprimat regretul pentru ruperea "unilaterala"de catre Panama a relatiilor diplomatice, pentru a stabili legaturi cu China, iar "pentru a proteja suveranitatea si demnitatea nationala" a decis cu efect imediat sa intrerupa legaturile oficiale.

Intr-un comunicat al ministerului Afacerilor Externe, insula a anuntat "incetarea totala a cooperarii si asistentei bilaterale" si "evacuarea personalului ambasadei si a grupurilor tehnice", invinuind China pentru incheierea acestor relatii.

Taiwanul si exprimat "puternica nemultumire si indignare" in privinta incidentului si a reiterat ca "nu va concura cu Beijingul in diplomatia dolarului" pentru a-si mentine aliatii.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO