Sute de oameni au protestat la Belgrad împotriva invaziei ruse în Ucraina | VIDEO
Sute de oameni au protestat sâmbătă în centrul Belgradului împotriva invaziei ruse a Ucrainei, au cerut retragerea trupelor Moscovei şi încheierea războiului în 2023.
Protestul a fost convocat de Societatea Democrată Rusă - organizaţie a cetăţenilor ruşi care locuiesc în Serbia, unde au ajuns în ultima perioadă mii de oponenţi ai regimului preşedintelui rus Vladimir Putin - pentru a marca 10 luni de la începutul agresiunii Moscovei în Ucraina, scrie EFE, citată de Agerpres.
Russian antiwar protesters now marching through central Belgrade. pic.twitter.com/fH8uFIAEaL
— Bennett Murray (@BDMurray) December 24, 2022
Manifestanţii, care s-au strâns într-o piaţă din centrul capitalei sârbe sub sloganul „Pace pentru Ucraina, libertate pentru Rusia”, purtau bannere cu inscripţii precum „Putin, jos mâinile de pe Ucraina”, „Libertate pentru Ucraina” sau „Opriţi războiul”.
Protestere now playing Ukrainian anthem outside RU embassy in Belgrade pic.twitter.com/XUiZtB94eE
— Bennett Murray (@BDMurray) December 24, 2022
Protestatarii au scandat sloganuri precum „Putin la Haga”, pentru a fi judecat pentru crime de război, „Libertate” sau „Navalnîi”, numele de familie al liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare.
Ei au mărşăluit pe străzile din centrul Belgradului, dar poliţia i-a împiedicat să se apropie de clădirea ambasadei Rusiei.
Organizatorii au transmis într-un comunicat că în cele zece luni de război sute de mii de vieţi omeneşti şi zeci de oraşe au fost distruse, iar milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele.
În Serbia s-au desfăşurat în câteva rânduri demonstraţii de protest împotriva agresiunii ruse împotriva Ucrainei, dar au avut loc şi întâlniri ale organizaţiilor de dreapta, în sprijinul Moscovei.
Serbia, ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, a condamnat agresiunea Moscovei, dar până acum nu s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei.
Rusia este un aliat tradiţional al Serbiei şi îi apără interesele în forurile internaţionale, cum este cazul nerecunoaşterii independenţei declarate unilateral de Kosovo, în 2008.