SUA nu mai consideră coloniile israeliene din Cisiordania ca fiind ilegale. Reacțiile UE și ale țărilor arabe


Ultimul update: Marti 19 Noiembrie 2019 13:13
Data publicarii: Marti 19 Noiembrie 2019 12:52
Categorie: Stiri externe
SUA nu mai consideră coloniile israeliene din Cisiordania ca fiind ilegale

Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat luni că Statele Unite nu mai consideră că statutul coloniilor israeliene din Cisiordania sunt ilegale.

Anunțul vine în condiţiile în care ocuparea teritoriilor palestiniene este apreciată drept ilegală de ONU, precum şi de o mare parte a comunităţii internaţionale, informează AFP şi Reuters.

"După o examinare atentă a tuturor argumentelor acestei dezbateri juridice", administraţia Donald Trump a conchis că "stabilirea coloniilor civile israeliene în Cisiordania nu este în sine contrară dreptului internaţional", a declarat presei Mike Pompeo.

Această decizie ar putea fi interpretată drept un sprijin acordat politicianului Benjamin Netanyahu, care a propus anexarea unei părţi a coloniilor din Cisiordania, în contextul în care în prezent au loc negocieri dificile în vederea formării noului guvern israelian.

Coloniile implantate în teritoriile palestiniene, ocupate de Israel începând cu 1967, sunt considerate drept ilegale de ONU, iar pentru o mare parte a comunităţii internaţionale ele reprezintă un obstacol major în calea păcii.

Politica americană era fundamentată până în prezent, cel puţin din punct de vedere teoretic, pe un aviz juridic al Departamentului de Stat datând din 1978, conform căruia "stabilirea de colonii de populaţii în aceste teritorii" nu este "conformă cu dreptul internaţional".

Mike Pompeo a decis că acest aviz nu mai este de actualitate.

"Adevărul este că nu va exista niciodată o soluţie juridică a acestui conflict şi că dezbaterile referitoare la cine are dreptate şi cine se înşală din punct de vedere al dreptului internaţional nu vor aduce pacea" a declarat Pompeo, care a precizat că nu este vorba de o ingerinţă în politica israeliană şi nici de o aprobare a colonizării.

Caracterul acestei decizii este înainte de toate unul simbolic: dacă fosta administraţie democrată a preşedintelui Barack Obama a condamnat colonizarea, executivul republican condus de Donald Trump s-a arătat deja din 2017 mult mai flexibil în privinţa acestei chestiuni ultrasensibile.

Ambasadorul SUA la Ierusalim, David Friedman, a mers până acolo încât a declarat că Israelul are "dreptul" să anexeze "o parte" din Cisiordania ocupată. Mike Pompeo a refuzat în luna aprilie să se pronunţe dacă Washingtonul s-ar opune unei eventuale anexări a coloniilor din Cisiordania de către statul evreu.

Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) a denunţat luni noua poziţie a SUA. Washingtonul nu este "în măsură şi nici autorizat să anuleze dispoziţiile dreptului internaţional şi nu are dreptul să legalizeze coloniile israeliene" a afirmat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al ANP, Nabil Abou Roudeina.

În schimb, premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat poziţia exprimată de secretarul de stat american. Această decizie reflectă "un adevăr istoric - acela că evreii nu sunt colonizatori străini în Iudeea şi Samaria (denumiri biblice utilizate de Israel pentru a desemna Cisiordania ocupată). În realitate, ne numim evrei deoarece suntem poporul din Iudeea", conform unui comunicat de presă.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană şi-a reafirmat luni seara poziţia prin care susţine caracterul ilegal al activităţilor israeliene de colonizare a teritoriilor palestiniene ocupate din Cisiordania, care afectează perspectivele unei păci durabile, în contextul în care SUA au anunţat că nu mai consideră că aceste colonii contravin prevederilor dreptului internaţional, transmit Reuters şi dpa.

Și ministrul iordanian de externe Ayman Safadi a avertizat că schimbarea poziţiei SUA referitoare la legalitatea coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată, anunţată luni de secretarul de stat Mike Pompeo, va avea "consecinţe periculoase" asupra perspectivelor de relansare a procesului de pace din Orientul Mijlociu, informează Reuters.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO