SUA, Canada și Mexic au înlocuit NAFTA cu un nou acord


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 01 Octombrie 2018 20:57
Categorie: Stiri externe
Donald Trump si Justin Trudeau la summit-ul G7 de la Taormina

Statele Unite, Canada şi Mexic au căzut de acord, duminică, cu privire la formarea unui nou tratat de liber-schimb pentru America de Nord, denumit Acordul Economic SUA, Mexic, Canada (USMCA), relatează Agerpres.

USMCA înlocuieşte astfel Acordul Nord-American de Liber-Schimb (NAFTA), intrat în vigoare în 1994.

"USMCA va oferi muncitorilor, fermierilor şi companiilor noastre un acord comercial de calitate care va da naştere unor pieţe mai libere, unui comerţ mai echitabil şi unei creşteri economice solide în regiunea noastră", se arată într-un comunicat de presa comun americano-canadian, citat de Agerpres.

Ambele părţi au făcut concesii pentru a se ajunge la noul acord. Canada a acceptat să ofere fermierilor americani un acces mai mare pe piaţa canadiană a laptelui. De asemenea, a acceptat o cotă de 2,6 milioane de vehicule export în SUA, în situaţia în care președintele Donald Trump va impune taxe vamale de 25% pentru importurile de automobile. Această cotă ar permite o creştere semnificativă a exporturilor de automobile scutite de taxe provenite din Canada, în condiţiile în care capacităţile actuale de producţie ale uzinelor canadiene sunt de aproximativ două milioane de unităţi.

De cealaltă parte, Statele Unite a acceptat menţinerea mecanismului de rezolvare a disputelor comerciale. Acesta era dorit de partea canadiană pentru protejarea industriei cherestelei şi altor sectoare de tarifele antidumping impuse de SUA (dumpingul este vânzarea de mărfurilor pe piața externă la prețuri mai scăzute decât acelea de pe piața internă și/sau mondială).

Anunţul referitor la noul acord a fost salutat de pieţele financiare, care, în ultimele luni, au fost îngrijorate de posibilul impact economic al sfârşitului NAFTA. De altfel, indicii bursieri americani au crescut, la fel ca dolarul canadian şi peso-ul mexican.

"Chiar dacă pieţele se aşteptau deja la un acord, o sursă de îngrijorare va fi eliminată dacă acest acord se va materializa", a spus Yukio Ishizuki, analist la Daiwa Securities.

Negociatorii au lucrat intens până la miezul nopţii - (04.00 GMT), termenul limită impus de SUA - pentru a ralia Canada la compromisul convenit deja de autorităţile de la New Mexico şi Washington.

Între timp, într-o postare pe Twitter, preşedintele american Donald Trump a caracterizat noul acord ca fiind unul "istoric".

Iar prim-ministrul canadian Justin Trudeau, a precizat că noul acord "va apropia țările noastre și va îmbunătăți competitivitatea și prosperitatea, creând noi locuri de muncă pentru populația de pe suprafața continetului".

În lunile anterioare, preşedintele american Donald Trump a dat vina pe NAFTA pentru exodul de locuri de muncă spre Mexix. Și a avertizat că Statele Unite vor ieşi din acord în sitația în care nu vor fi făcute schimbări importante.

Mexicul şi SUA au ajuns la o soluţie de compromis la finele lunii august, iar ulterior Canada a negociat cu Statele Unite au reluat negocierile pentru adaptarea NAFTA.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO