Stare de dezastru natural în Carolina de Nord. Apa depășește 1 metru. VIDEO

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Președintele Donald Trump a declarat stare de dezastru natural pentru Carolina de Nord, unde furtuna tropicală Florence continuă să arunce cantități de precipitații "epice", după cum s-a exprimat guvernatorul statului.

În unele orașe inundate, nivelul apelor depășește un metru. Cel puțin 13 oameni au murit până acum, inclusiv o mamă și bebelușul ei, aflați într-o casă peste care a căzut un copac doborât de vânt.

Potrivit CNN, bilanţul provizoriu se ridică la 13 victime: 10 decese în Carolina de Nord şi trei în Carolina de Sud.

Zeci de oameni care au ignorat ordinul de evacuare aşteaptă încă să fie salvaţi în oraşul New Bern, din Carolina de Nord, unde 4.200 de case au fost inundate de ploile aduse de furtună.

Sinistraţii s-au refugiat pe acoperişuri sau în poduri. În unele cazuri vorbim despre familii întregi, cu tot cu animale de companie. Mulţi au fost recuperaţi de voluntari, cu bărcile, după ce au cerut ajutor sunând la un dispecerat instituit special pentru asemenea situaţii.

"Uimitor. Au făcut ceva remarcabil. Dacă nu veneau ei după noi am fi rămas izolați în pod pentru cine știe câtă vreme. Le suntem recunoscători din tot sufletul și îi mulțumim fiecăruia în parte."

O viitură de aproape zece metri s-a năpustit peste oraşul cu 30.000 de locuitori, care se afla la confluenta a două râuri - a anunţat serviciul naţional de meteorologie.

Sute de oameni au fost până acum salvaţi din mijlocul apelor în două comitate din Carolina de Nord.

Aproximativ 9.700 de soldaţi din Garda naţională şi civili au fost mobilizaţi - cu vehicule care pot trece prin apa mare, bărci şi elicoptere.

Mai rău este ca ploile aduse de uraganul Florence - retrogradat acum la rangul de furtună tropicală - ar putea continua şi săptămâna viitoare.

Roy Cooper, guvernatorul Carolinei de Nord: "Acum și mai mulți oameni sunt în pericol decât atunci când furtuna abia atinsese coasta. Trebuie să știți că apele cresc rapid, peste tot. Chiar și în locuri unde nu se produc în mod obișnuit inundații. Această furtună aduce cantități de precipitații uriașe, măsurate, în unele locuri, în metri, nu zeci de centimetri."

Aproximativ 1 milion de oameni nu au curent electric în Carolina de Nord. Și aproape 23.000 se afla acum în adăposturi, amenajate în biserici, scoli sau arene sportive.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO