Slovacia, ţara cu cea mai ridicată rată a deceselor asociate Covid-19 în lume. Situația pandemiei în Europa

Vaccin

Un pas înainte, doi înapoi. În timp ce unele ţări redeschid gradual economia, altele constată că au intrat în valul al treilea al pandemiei.

Germania, Franţa, Polonia, Cehia ori Slovacia raportează o nouă creştere a ratei de infectare din cauza mutaţiilor. În schimb, Boris Johnson va prezenta luni o foaie de parcurs privind relaxarea celui de-al doilea lockdown naţional impus în Marea Britanie. Asta, după ce Regatul a atins obiectivul de a-i vaccina pe britanicii din cele mai vulnerabile categorii.

Toţi adulţii din Marea Britanie vor primi prima doză a unui vaccin anti-COVID-19 până la sfârşitul lunii iulie, a promis guvernul de la Londra, chiar înainte să anunţe calendarul unei redeschideri prudente a economiei. Până în prezent, Marea Britanie a administrat o primă doză de vaccin la 17,2 milioane de persoane, peste un sfert din totalul populaţiei.

Matt Hancock, ministerul britanic al Sănătății: „Încă sunt aproape 20.000 de oameni în spital. Trebuie să avem o abordare prudentă, dar ireversibilă, acesta este obiectivul. Ţinta este să oferim vaccinuri celor din primele nouă categorii, adică cei mai vulnerabili, cei trecuţi de 50 de ani, precum şi angajaţilor din sănătate şi asistenta socială, până pe 15 aprilie. Apoi, toţi adulţii ar urma să primească vaccin până la sfârşitul lunii iulie”.

Israelul tocmai a redeschis noi sectoare ale economiei, în ceea ce a numit începutul unei întoarceri la rutină, după ce vaccinările anti-COVID-19 aproape au atins procentul de 50% din populaţie. În timp ce magazinele sunt deschise tuturor, accesul în sălile de sport şi de spectacol depinde de paşaportul de vaccinare, afişat într-o aplicaţie specială a Ministerului Sănătăţii.

Benjamin Netanyahu: „Oricine are acest paşaport verde se poate bucura din nou de sălile de sport, cinema, restaurante, zboruri. Dar vom proceda cu multă precauţie”.

Pentru a încuraja vaccinarea şi în rândul celor foarte tineri, un bar din Tel Aviv a lansat oferta: băutura non-alcoolica gratis celor care se vaccinează chiar la tejghea. O echipă mobilă amplasată în piaţa Dizengoff este gata să-i imunizeze pe cei ispitiţi de propunere.

În tabăra ţărilor în care situaţia se agravează se afla Cehia, care a avut 10.000 de noi îmbolnăviri în fiecare dintre ultimele zile. Sâmbătă au fost raportate 11.192 de cazuri.

Cu peste 16 decese la un milion de locuitori în ultimele şapte zile, Slovacia a devenit ţara cu cea mai ridicată rată a deceselor asociate Covid-19 în lume. Culmea este ca la sfârşitul anului trecut, a testat în mod repetat întreaga populaţie. Însă acum situaţia a scăpat de sub control, din cauza focarelor cu tulpina britanică. Peste 80% dintre noile cazuri de Covid-19 în Slovacia sunt cu varianta Kent.

Situaţia este atât de gravă, încât cele șase crematorii din Slovacia care au început să cedeze din cauza suprasolicitării. Dacă nu se vor face măcar reparaţiile de urgenţă, există riscul unei paralizii a sistemului. Familiile aşteaptă cel puţin 4-5 săptămâni până la incinerarea rudei decedate, în condiţiile în care crematoriile funcţionează zi şi nopate.

În pofida opoziţiei unor miniştri, premierul Matovic a anunţat achiziţia a două milioane de doze din vaccinul rusesc Sputnik V, dată fiind cantitatea insuficienţă de vaccinuri comandate de Comisia Europeană. Slovacia devine, astfel, după Ungaria, a doua ţară din UE care apelează la vaccinul rusesc.

Citește și...
O femeie din SUA a murit după un transplant de plămâni infectați cu coronavirus
O femeie din SUA a murit după un transplant de plămâni infectați cu coronavirus

O femeie din Michigan a contractat Covid-19 și a murit în toamnă, la două luni după ce a primit un transplant plămâni de la un donator infectat cu coronavirus - în ciuda faptului că nu a prezentat semne de boală și a ieșit inițial negativ.

Recomandări
Stoltenberg, la București: „Trebuie să ajutăm Ucraina să se apere împotriva acestui tip groaznic de război”
Stoltenberg, la București: „Trebuie să ajutăm Ucraina să se apere împotriva acestui tip groaznic de război”

„Avem nevoie de planuri concrete ca să știm ce trupe trimitem în cazul unui atac”, spune preşedintele Klaus Iohannis care a discutat cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Bogdan Aurescu: Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen
Bogdan Aurescu: Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat, luni seara, pe Twitter că Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen.

Portugalia - Uruguay, LIVE TEXT. Cristiano Ronaldo iese din nou la rampă
Portugalia - Uruguay, LIVE TEXT. Cristiano Ronaldo iese din nou la rampă

Brazilia - Elveția, LIVE TEXT. Echipa câștigătoare se califică în optimile de finală