Serviciile de informaţii americane au descoperit că Emiratele Arabe Unite s-au amestecat în politica SUA

emirate - sua
Twitter

Oficiali ai serviciilor de informaţii americane au întocmit un raport fără precedent, clasificat, care detaliază eforturile ample de manipulare a sistemului politic american depuse de Emiratele Arabe Unite, relatează „The Washington Post”. 

Una dintre cele mai îndrăzneţe mişcări a implicat angajarea a trei foşti oficiali americani din serviciile de informaţii şi din armată pentru a ajuta Emiratele Arabe Unite (EAU) să supravegheze disidenţii, politicienii, jurnaliştii, dar şi companiile americane, scrie „The Washington Post”. Cei trei au ajutat EAU să pătrundă în calculatoare din Statele Unite şi din alte ţări. Anul trecut, ei au recunoscut în instanţă că au furnizat EAU tehnologii sofisticate de hacking şi au acceptat să plătească aproximativ 1,7 milioane de dolari pentru a scăpa de închisoare. Criticii au considerat că sancţiunea financiară a fost una modestă, având în vedere plăţile substanţiale primite de foştii oficiali americani pentru activitatea lor, menţionează „The Washington Post”, scrie News.ro. 

Activităţile descrise în raport includ încercări legale şi ilegale de a orienta politica externă a SUA în moduri favorabile autocraţiei arabe. Eforturile Emiratelor Arabe Unite s-au desfăşurat de-a lungul mai multor administraţii americane şi au vizat exploatarea vulnerabilităţilor guvernării americane, inclusiv dependenţa sa de contribuţiile pentru campanii electorale, deschiderea faţă de firme puternice de lobby şi aplicarea laxă a legilor referitoare la divulgarea de informaţii care ar trebui să protejeze împotriva interferenţelor guvernelor străine, scrie „The Washington Post”.

Emiratele Arabe Unite au cheltuit peste 154 de milioane de dolari pentru lobby începând din 2016, potrivit înregistrărilor Departamentului de Justiţie. A cheltuit alte sute de milioane de dolari pe donaţii către universităţi şi grupuri de reflecţie americane, multe dintre acestea producând documente politice cu concluzii favorabile intereselor EAU.

Alte activităţi se aseamănă mai degrabă cu spionajul, au declarat, sub acoperirea anonimatului, persoanele familiarizate cu raportul.

Citește și
Joe Biden
Președintele SUA Joe Biden a mai făcut o gafă. A confundat Cambodgia cu Columbia, cu premierul Cambodgiei lângă el
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Unele dintre operaţiunile de influenţă descrise în raport sunt cunoscute de profesioniştii din domeniul securităţii naţionale, dar astfel de activităţi au proliferat din cauza refuzului Washingtonului de a reforma legile privind influenţa străină şi de a oferi resurse suplimentare Departamentului de Justiţie, punctează WAPO.

Documentul a fost întocmit de Consiliul Naţional de Informaţii şi a fost prezentat în ultimele săptămâni unor factori de decizie politică de top din SUA pentru a le ghida luarea deciziilor legate de Orientul Mijlociu şi de Emiratele Arabe Unite, care se bucură de o influenţă extraordinară la Washington.

Raportul se remarcă prin faptul că se concentrează pe operaţiunile de influenţă din partea unui stat prieten, şi nu din partea unei puteri adversare, precum Rusia, China sau Iran, atrage atenţia „The Washington Post”. De asemenea, subliniază publicaţia, este neobişnuit ca un produs al serviciilor de informaţii americane să examineze îndeaproape interacţiunile în care sunt implicaţi oficiali americani, având în vedere mandatul acestor servicii de a se concentra asupra ameninţărilor străine.

Relaţia dintre SUA şi EAU este unică

De-a lungul anilor, Statele Unite au vândut Emiratelor Arabe Unite unele dintre cele mai sofisticate şi letale echipamente militare, inclusiv drone MQ-9 Predator şi avioane de luptă avansate F-35, un privilegiu care nu a fost acordat niciunei alte ţări arabe din cauza îngrijorării legate de diminuarea avantajului militar al Israelului.

Emiratele Arabe Unite sunt departe de a fi singurele care folosesc tactici agresive pentru a încerca să influenţeze sistemul politic american în favoarea lor. Arabia Saudită, Qatarul, Israelul, Taiwanul şi alte zeci de guverne desfăşoară campanii de lobby în Statele Unite în încercarea de a influenţa politica americană. Dar faptul că EAU face obiectul unui raport special al comunităţii de informaţii indică un nivel sporit de îngrijorare şi o îndepărtare dramatică de modul laudativ în care secretarii de stat, oficialii din Pentagon şi Casa Albă discută despre această ţară în public, subliniind de obicei „importanţa aprofundării relaţiei strategice SUA - EAU”, remarcă „The Washington Post”.

Atât Biroul Directorului Naţional de Informaţii, cât şi Departamentul de Stat au refuzat să comenteze dacă au abordat această problemă cu omologii lor de rang înalt din EAU, precizează WAPO. În schimb, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington, Yousef Al Otaiba, a declarat că este „mândru de influenţa şi de poziţia bună” a Emiratelor Arabe Unite în SUA. „Este un loc câştigat cu greu şi binemeritat. Este produsul a zeci de ani de cooperare strânsă între EAU şi SUA şi de diplomaţie eficientă. Reflectă interese comune şi valori împărtăşite”, a declarat diplomatul pentru „The Washington Post”.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Declarație controversată a lui Erdogan:
Declarație controversată a lui Erdogan: "Occidentul, în special SUA, atacă Rusia aparent la nesfârşit"

Turcia se preocupă de căutarea unui dialog de pace între Rusia şi Ucraina, a afirmat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în declaraţii citate sâmbătă de media turce, în care a acuzat SUA şi ţările occidentale că ar provoca Moscova, potrivit Reuters.

Președintele SUA Joe Biden a mai făcut o gafă. A confundat Cambodgia cu Columbia, cu premierul Cambodgiei lângă el
Președintele SUA Joe Biden a mai făcut o gafă. A confundat Cambodgia cu Columbia, cu premierul Cambodgiei lângă el

Președintele SUA Joe Biden a mai făcut o gafă, după ce a confundat Cambodgia, unde se afla în vizită oficială, cu Columbia.  

Times: SUA, Marea Britanie și Australia au început exerciții militare pentru a respinge agresiunea rusă
Times: SUA, Marea Britanie și Australia au început exerciții militare pentru a respinge agresiunea rusă

Personalul militar al Statelor Unite, Marii Britanii și Australiei a început exerciții militare comune, în timpul cărora va fi simulată amenințarea unei invazii rusești a Europei.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.