Semnificația numelui bebelușului miresei ISIS care vrea să se întoarcă în UK


Ultimul update: Luni 18 Februarie 2019 15:24
Data publicarii: Luni 18 Februarie 2019 15:06
Categorie: Stiri externe
shamima begum

Shamima Begum, mireasa ISIS care vrea să se întoarcă în Marea Britanie, și-a botezat băiețelul născut sâmbătă. Copilul va purta numele Jarrah – care, în liba araba, înseamnă “luptător iscusit” și “cel care rănește”.

Soțul său Yago Riedijk a fost cel care a dorit ca băiatul să fie botezazt astfel. A fost de asemenea numele primului copil al Shamimei Begum, care a murit, scrie mirror.co.uk.

Shamima Begum, adolescenta britanică care a fugit în Siria în 2015 pentru a se alătura ISIS şi acum doreşte să se întoarcă acasă, este „afectată” şi are nevoie de terapie, a afirmat avocatul familiei sale, scrie BBC.

Tasnnime Akunjee a declarat pentru BBC că familia ei este pregătită să îi crească copilul nou născut „departe de ideologia ISIS”, potrivit News.ro.

Vorbind pentru BBC luni, Begum a afirmat că este pregătită să ajungă la închisoare dacă îi este permis să se întoarcă în Marea Britanie. Ea a fost găsită într-o tabără de refugiaţi din Siria săptămâna trecută şi între timp a născut un băiat. Ea este cetăţean britanic şi doreşte să se întoarcă acasă.

Luni, Akunjee a declarat că Begum nu a intrat în contact cu familia ei. El a precizat că familia încearcă să convingă guvernul britanic să îi furnizeze documente de călătorie tinerei, dar şi fiului ei, despre care avocatul a precizat că are dreptul la cetăţenie britanică.

„Familia ei doreşte să îşi aducă acasă copilul şi în siguranţă şi în mod special pe nepotul lor. Familia se aşteaptă ca ea să fie afectată şi doresc ca ea să fie supusă unor evaluări şi mai ales să primească susţinere privind sănătatea ei mentală”, a declarat Akunjee.

„În ceea ce priveşte procedurile legale, ea le va face faţă şi totul depinde de ce dovezi există împotriva ei. În mod clar, familia doreşte nu doar să o îndepărteze de ISIS, dar şi să se asigure că nepotul lor nu este influenţat de acest tip de gândire”, a precizat el.

Într-un interviu acordat BBC News, Shamima Begum recunoaşte că era exact genul de persoană căutată de ISIS şi şi-a cerut scuze Marii Britanii pentru că s-a alăturat grupării teroriste, precizând că este dispusă să facă închisoare dacă îi este permis să se întoarcă.

Ea încă simpatizează ISIS şi a echivalat crimele grupării teroriste cu raidurile aeriene ale coaliţiei conduse de SUA în Siria.

Begum a precizat că, deşi avea doar 15 ani când a plecat în Siria, ştia ce făcea şi a fost capabilă să ia singură decizia respectivă. În timpul interviului ea şi-a ţinut fiul de două zile în braţe, pe nume Jararr, numele lui fiind pus după cel al fiului ei mai mare care a murit în perioada petrecută în califat. Ea a afirmat că l-ar fi lăsat pe primul ei fiu să devină soldat ISIS. Acum însă doreşte ca fiul ei să fie „britanic”.

Begum susţine că familia ei nu i-a trimis niciodată bani, însă soţul ei – un cetăţean olandez care a luptat pentru ISIS – a primit bani de la familie cât timp cei doi locuiau în califat.

Ea a precizat că a vizionat videoclipuri de propagandă de lagrupări legate de ISIS şi Al-Qaeda.

Ea a urmărit şi videoclipuri cu asasinări ale unor ostatici britanici, însă a precizat că nu ştia numele victimelor. Begum ştia de atacurile ISIS din Manchester şi restul Europei, însă a declarat că nu ştia că au fost ucişi şi copii şi femei.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Mirror News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO