Sef politic la doar 27 de ani! Il inlocuieste pe Haider

Ultima actualizare: 06-06-2012 09:43
Jorg Haider

Un apropiat al lui Joerg Haider, Stefan Petzner, in varsta de 27 de ani, a fost desemnat duminica sa conduca partidul populist BZOe, dupa moartea liderului istoric al extremei drepte austriece, intr-un accident rutier produs sambata.

Purtatorul de cuvant al lui Haider din 2004, Stefan Petzner ocupa, incepand din 2006, funcţia de secretar general al BZOe si este considerat "fiul adoptiv" al liderului decedat. El a fost desemnat in unanimitate de instantele superioare ale partidului reunit la Viena.

Petzner a fost preferat unor membri mai in vasta ai partidului, cum ar fi fostul presedinte al BZOe Peter Westenthaler, sora lui Haider, Ursula Haubner, sau deputatul si ideologul Ewald Stadler, ale caror nume au circulat fara sa intruneasca insa unanimitatea. Guvernator de Carinthia, Haider a revenit pe scena politica naţionala in aceasta vara, castigand 10,7 la suta din voturi la alegerile legislative din 28 septembrie.

Personaj controversat, carismatic si inteligent, Haider este figura care a polarizat scena politica austriaca in ultimii 30 de ani. Fiu al unui fost membru al armatei naziste si al unei conducatoare a Tineretului hitlerist, Haider s-a lansat in politica din timpul adolescentei. Deloc surprinzator, s-a regasit in platforma celor din extrema dreapta, devenind membru al Partidului Libertatii, in 1977.

Incet, dar sigur, faima lui Haider a depasit granitele Austriei. Ce-i drept, din cauza declaratiilor in care facea apologia nazismului, a iesirilor antisemite si a intalnirilor prietenoase cu lideri ca Saddam Hussein si Muammar Gaddafi. Austriecii de rand l-au votat masiv in 1999. Nemultumirile lor legate de starea economiei si, mai ales, de problema imigratiei i-au asigurat aproape 30% din voturi in alegerile parlamentare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO