Sebastian Kurz a câştigat pariul în Austria. S-ar putea întoarce în fruntea cancelariei

Ultima actualizare: 30-09-2019 20:24

Tănărul lider conservator, Sebastian Kurz, a obţinut o victorie clară în alegerile anticipate organizate în Austria.

Cel mai probabil, se va întoarce în fruntea cancelariei, într-un peisaj politic bulversat de o degringoladă a extremei drepte şi de ascensiunea verzilor.

Sebastian Kurz a câştigat pariul: partidul său a obţinut peste 37% din voturi, cu aproape şase puncte peste rezultatul precedent. Primul guvern Kurz, format în 2017 împreună cu Partidul Libertăţii, nu a rezistat unor dezvăluiri compromiţătoare cu privire la liderul extremei-drepte şi totdată nunărul doi în Guvern. Partidul naţionalist a pierdut aproximativ zece puncte procentuale faţă de scrutinul din 2017.

Norbert Hofer, liderul Partidului Libertății: ”Nu vom rata şansa de a scoate ceva bun din acest rezultat. Vom face totul pentru a reclădi Partidul Libertăţii, astfel încât să revină în frunte. Pentru că Austria are nevoie de Partidul Libertăţii!”.

Zece procente au câştigat, în schimb, ecologiştii, care intra în parlamentul de la Viena cu un nesperat scor de 14%.

Sebastian Kurz se pregăteşte acum de negocieri aprinse, în căutarea unor aliaţi pentru guvernare. Aritmetic, liderul conservator ar avea posibilitatea să formeze o coaliţie cu social-democraţii, cu extremă dreaptă sau cu Verzii.

Mai multe figuri conservatoare influente exercită presiuni în culise, pentru că el să studieze serios o revenire la alianţa cu stânga, o formulă care a guvernat Austria timp de 44 de ani. Dar, Sebastian Kurz ştie că ar pierde din popularitate în rândul alegătorilor, care nu vor să mai audă de acest "cuplu bătrân", uzat de dezacorduri şi rivalităţi personale.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO