Schimb de tiruri de rachetă la granița Israel-Liban. Apel la SUA și Franța
Israelul anunță că a ripostat, duminică, după ce gruparea Hezbollah, care este susţinută de Iran, a lansat o rachetă de pe teritoriul Libanului distrugând un vehicul militar în nordul Israelului.
Gruparea Hezbollah susține că a distrus un vehicul militar și i-a ucis pe cei care se aflau înăuntru.
Imagini de la granița celor două țări în galeria foto
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
De cealaltă parte, armata israeliană a anunțat că un număr de rachete antitanc au fost lansate de pe teritoriul Libanului spre o bază militară din Israel și vehicule militare.
"Mai multe ținte au fost atinse. Noi am răspuns cu foc spre sursa focului și ținte din sudul Libanului", a anunțat armata israeliană.
IDF fires at targets inside Lebanon after anti-tank missile lands near Israeli border town
Details: https://t.co/xdhMOLWr7P pic.twitter.com/3irtejBUeo
— RT (@RT_com) September 1, 2019
La rândul lor, oficialii libanezi au anunțat că Israelul a lansat 40 de rachete spre sudul țării.
Premierului libanez Saad Hariri a cerut Statelor Unite și Franței să intervină de urgență, fiind contactați în acest sens secretarul american de stat Mike Pompeo și președintele Emmanuel Macron, scrie AFP.
Tensiune între cele două țări
Tensiunile au crescut între cele două țări, după ce miercuri, armata libaneză a tras contra unei drone israeliene în sudul Libanului. Săptămâna trecută, un atac a fost efectuat de o dronă armată la periferia de sud a Beirutului, un fief al Hezbollah, atribuită Israelului de autorităţi şi Hezbollahul libanez. Ea a fost considerată o "declaraţie de război" de preşedintele libanez, Michel Aoun.
Joi, Consiliul de Securitate al ONU a înnoit pentru un an misiunea celor aproape 10.000 de Căşti Albastre pentru Liban (UNIFIL), avertizând împotriva izbucnirii unui nou conflict între această ţară şi Israel.
Un proiect de rezoluţie, redactat de Franţa, a fost adoptat în unanimitate.
În acest text, Consiliul de Securitate atrage atenţia că "încălcarea încetării ostilităţilor ar putea duce la un nou conflict pe care niciuna dintre părţi sau regiunea nu şi-l poate permite". El "condamnă toate încălcările Liniei Albastre" care separă Libanul şi Israelul, "aeriene şi la sol şi lansează un apel ferm tuturor părţilor să respecte încetarea ostilităţilor".
În rezoluţia sa, Consiliul de Securitate îndeamnă "toate părţile să nu precupeţească niciun efort" pentru a menţine pacea, "să dea dovadă de maxim de calm şi reţinere şi să se abţină de la orice acţiune sau retorică de natură să compromită încetarea ostilităţilor sau destabilizarea regiunii".
La insistenţa Statelor Unite, potrivit diplomaţilor, Consiliul de Securitate i-a cerut în rezoluţia sa secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să efectueze înainte de 1 iunie 2020 "o evaluare" a misiunii UNIFIL şi efectivelor acesteia.
Textul adoptat reclamă, de asemenea, la solicitarea Washingtonului, ca UNIFIL să aibă "acces deplin la Linia Albastră". Până în prezent, Căştile Albastre nu au obţinut întotdeauna permisiunea să se deplaseze în anumite locuri situate la nord de Linia Albastră unde au fost descoperite tuneluri, denunţate în decembrie de Israel. Rezoluţia deplânge lipsa de acces a Căştilor Albastre la intrarea în tuneluri de partea libaneză.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!