Șase morți și sute de mii de persoane afectate de cenușa vulcanică și ploile abundente din Ecuador
Dezastru în Ecuador. Şase persoane au murit şi aproximativ 350.000 sunt afectate de inundaţiile provocate de ploile sezoniere, precum şi de căderile de cenuşă emisă de vulcanul Sangay, a anunţat, sâmbătă, departamentul de gestionare a riscurilor (SNGRE).
"Susţinem populaţia afectată de căderea de cenuşă din Sangay şi de inundaţiile din toată ţara", a scris, pe Twitter, preşedintele ecuatorian Lenin Moreno, anunţând o restructurare a "împrumuturilor agricole" şi trimiţând echipe pentru a-i ajuta pe ţărani, relatează AFP, citată de Agerpres.
Inundaţiile au distrus aproximativ 16.320 de hectare în mai multe regiuni de coastă şi andine de la începutul sezonului ploios la 1 februarie, afectând aproape 18.000 de persoane, potrivit site-ului serviciului de gestionare a riscurilor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În plus, cenuşa vulcanului Sangay, situat la 200 km sud de Quito, a distrus aproximativ 43.000 de hectare de culturi şi a afectat aproximativ 330.000 de persoane, adaugă site-ul, menţionând că sâmbătă nu a fost înregistrată nicio cădere de cenuşă vulcanică.
Sangay, cu conul său acoperit de zăpadă atingând o altitudine de 5.230 metri, este unul dintre numeroşii vulcani activi din Ecuador, cum ar fi Tungurahua şi Cotopaxi, ambii la sud de Quito. Este considerat a fi în activitate eruptivă constantă din 1628, potrivit Institutului Geofizic. Actuala fază eruptivă a început în mai 2019.
Aeroportul Internaţional Guayaquil (sud-vest) şi-a reluat operaţiunile duminica trecută după ce a trebuit să închidă săptămâna precedentă din cauza emisiilor de cenuşă din Sangay.