Rusia și China au trimis pe mare zeci de mii de militari și sute de nave. Putin, mesaj după ce apele lumii au fost "ocupate"
Rusia și China desfășoară, zilele acestea, exerciții militare comune în Pacific, ca o încercare de a contracara influența americană în regiune.
Moscova derulează manevre similare și în Oceanul Arctic, plus în alte trei mări.
Pe de altă parte, Kremlinul și-a întărit și colaborarea cu Iranul, care ar fi trimis în regiune rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.
Occidentalii au răspuns prin noi sancțiuni care vizează, inclusiv compania aeriană de stat de la Teheran. Marea Britanie a anunţat că "pune capăt tuturor legăturilor aeriene directe" cu Iranul.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: "E pentru prima dată în ultimele trei decenii când desfăşurăm exerciţii de această amploare pe mare. Manevrele se vor derula concomitent în apele oceanelor Pacific și Arctic, dar și în mările Mediterană, Caspică și Baltică".
Vladimir Putin a declarat că exercițiile militare, botezate "Ocean 24", vor testa pregătirea de luptă a forțele navale și aeriene. Vor fi utilizate arme de înaltă precizie, inclusiv tipuri noi de armament.
Aleksandr Moiseyev, comandantul șef al Marinei Rusiei: "Exercițiile vor implica peste 90.000 de militari, peste 400 de nave, 125 de aparate de zbor și peste 7.500 de unități militare".
La aceste manevre participă și forțe militare chineze. Trei nave de război, una de aprovizionare şi 15 avioane vor exersa, alături de militarii Moscovei, apărarea apelor teritoriale ale Chinei și Rusiei. Beijingul a confirmat prezența, fără a oferi prea multe detalii.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Vedem că Statele Unite ale Americii încearcă să îşi menţină dominaţia militară şi politică globală cu orice preţ. În acest scop, folosind Ucraina, încearcă să provoace o înfrângere strategică ţării noastre. Sub pretextul unei presupuse ameninţări reprezentate de Rusia şi descurajării Chinei, Statele Unite şi sateliţii lor îşi sporesc prezenţa militară în apropierea graniţelor de vest ale Rusiei, în regiunea arctică şi în regiunea Asia-Pacific".
Liderul de la Kremlin a acuzat Washingtonul de "alterarea echilibrului de forţe" în regiunea Asia-Pacific, prin intenţia de a desfăşura rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune în zonă.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Statele Unite provoacă o cursă a înarmării, ignorând securitatea aliaţilor săi europeni şi asiatici".
Pe de altă parte, Moscova duce la un nou nivel și cooperarea cu un alt aliat: Iranul.
Secretatul de stat american, Antony Blinken, a dezvăluit că Rusia a primit rachete balistice iraniene de tip Fath-360, cu o rază de acțiune de 120 de kilometri.
Antony Blinken, secretarul de stat american: "Teheranul a furnizat de multă vreme drone mortale, a construit o fabrică de drone în Rusia și a instruit personalul rus cum să le opereze. De ceva timp, Statele Unite au avertizat cu privire la o amenințare suplimentară, furnizarea de către Iran a rachetelor balistice către Rusia pentru a fi utilizate în Ucraina. Am avertizat Teheranul atât public, cât și privat, că acest pas ar constitui o escaladare dramatică".
Rusia a primit deja armele și este probabil să le folosească asupra Ucrainei în următoarele săptămâni - a mai spus Antony Blinken, în timpul unei vizite la Londra. Iranul a calificat acuzațiile drept "o propagandă urâtă".