Rusia, posibilă implicare în alegerile din Marea Britanie. A desfășurat operațiuni secrete


Ultimul update: Marti 12 Noiembrie 2019 10:01
Data publicarii: Marti 12 Noiembrie 2019 08:07
Categorie: Stiri externe

Scena politică britanică este tulburată de un scandal similar cu cel de peste ocean, legat de posibila implicare a Kremlinului în alegerile parlamentare de luna viitoare.

Potrivit unui raport al serviciilor secrete, citat de CNN dar şi de publicaţii de la Londra, Rusia a desfăşurat operaţiuni secrete în Marea Britanie, în vederea influenţării scrutinului din 12 decembrie.

Guvernul condus de Boris Johnson ar ţine însă acest raport la sertar şi urmează să îl facă public abia după scrutin.

Influenţa Rusiei a atins sfere din inima instituţiilor britanice, iar guvernele britanice din ultimii ani nu au intervenit pentru a opri această operaţiune, relatează CNN.

Un raport întocmit de către serviciile de informaţii de la Londra susţine că Moscova şi-ar fi construit o reţea de diplomaţi, avocaţi, parlamentari şi alte personalităţi cu influenţă din toate partidele politice, favorabili faţă de Rusia.

Raportul ar fi ajuns pe biroul premierului Boris Johnson, care ar fi refuzat însă să îl publice.

Nina dos Santos, Editor CNN: „Am intrat în posesia unei părţi a declaraţiilor lor scrise şi verbale. Imaginea descrisă de ei este una îngrijorătoare. Ei spun că guverne succesive au închis ochii la acţiunile Moscovei de ţintire a partidelor politice şi de cercetare în interiorul Camerei Comunelor, iar agenţii susţin că personalităţi cu relaţii sus-puse, avocaţi şi magistraţi au contribuit pentru a ajuta Rusia să se infiltreze în instituţiile britanice”.

Unul dintre cei ce ştiu despre acţiunile de influenţă ale Kremlinului este un om de afaceri american, care a făcut afaceri cu Rusia, dar acum 14 ani a fost expulzat de la Moscova.

William Browder, om de afaceri: „Oamenii pe care i-am văzut lucrând în continuare pentru interesele ruseşti în Marea Britanie sunt oameni de la cel mai înalt nivel al instituţiilor.”

Nina dos Santos: „Îmi puteţi oferi nume?”

William Browder: „Vă pot oferi foarte multe nume. Dar voi începe cu Lordul Goldsmith.”

Lordul Peter Goldsmith a fost procurorul general al Marii Britanii în guvernarea premierului laburist Tony Blair. Firma de avocatură a lui Goldsmith nu a comentat acuzaţiile.

Nina dos Santos: „Un alt martor al anchetei acuză autorităţile că au "pus interesele politice înaintea securităţii naţionale." Într-o mărturie dată înainte de otrăvirea fostului spion rus Sergei Skripal la Salisbury, se spune că Rusia a reuşit ceea ce nici o altă organizaţie teroristă nu a reuşit până acum, să desfăşoare arme chimice pe teritoriul Marii Britanii şi se susţine că Rusia reprezintă "potenţial cea mai mare ameninţare la adresa instituţiilor britanice şi a modului de viaţă britanic.”

Analiştii spun că politicienii de vârf de la Londra au încercat să combată influenţa Kremlinului.

Andrew Foxall, analist politic: „Putin şi-a dorit de mult să slăbească Uniunea Europeană şi să dividă Alianţa Transatlantică (NATO). Şi, din nefericire, publicul occidental şi politicienii occidentali fac acum aceste lucruri pentru Putin.”

Guvernul de la Londra a refuzat să comenteze pentru CNN întârzierea publicării raportului. De asemenea, Kremlinul, contactat de CNN, nu a dat un răspuns.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Nivelul de alertă teroristă din Marea Britanie, redus la „substanțial”. Ce spun oficialii
Raport privind ingerințele Rusiei în referendumul britanic din 2016, blocat de Boris Johnson
Marea Britanie va organiza alegeri anticipate pe 12 decembrie
VIDEO PROTVPLUS.RO