Rosapepe: carte despre romani si Romania, lansata la New York
Fostul ambasador al Statelor Unite la Bucuresti, James Rosapepe a scris impreuna cu sotia sa o carte despre romani si Romania, flatanta pentru tara noastra.
Fostul diplomat isi va prezenta cartea si la Bucuresti, la targul de carte de la sfarsitul acestei luni.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Rosapepe si sotia lui si-au depanat in aceasta carte amintirile din perioada mandatului la Bucuresti, intre 1997 si 2001. Stilul se vrea jurnalistic, insa fara pretentii de obiectivitate.
"Am scris cartea pentru ca am vrut sa impartasim experienta pe care am trait-o in Romania. In mod evident, ne-am indragostit de Romania, de romani", a spus James Rosapepe.
Fostul ambasador il descrie pe regele Mihai drept monarhul bun care a intors armele impotriva lui Hitler. Emil Constantinescu a fost un presedinte plin de "curaj, viziune si onoare, dar fara simt politic pragmatic". Ion Iliescu i-a fost lui Rosapepe un interlocutor accesibil si placut, figura "stabilizatoare" in primii ani postrevolutionari, dar controversata dupa aceea.
Unul dintre cele mai tensionate momente din timpul mandatului sau la Bucuresti a fost cel in care Romania a acordat drept de survol avioanelor NATO care bombardau Iugoslavia, in 1999. In acest context, fostul ambasador isi aminteste despre o dezbatere gazduita de PRO TV pe tema razboiului din Kosovo.
Majoritatea celor povestite in carte sunt intamplari traite de sotii Rosapepe, dar si auzite de la alti americani care au trait in Romania, de la prieteni sau colaboratori romani.
Cartea este recomandata calduros pe coperta de Nadia Comaneci, Madeleine Albright, Vladimir Tismaneanu, dar si de jurnalisti americani.