România, atenționată că nu a transpus corect cea de-a IV-a Directivă privind spălarea banilor

18-02-2021 15:18


spălare de bani

Comisia Europeană a trimis joi României, Germaniei şi Portugaliei scrisori de punere în întârziere pentru că nu au transpus în mod corect cea de-a IV-a Directivă privind spălarea banilor.

Într-un comunicat, Executivul comunitar subliniază că termenul limită pentru transpunerea în legislaţia naţională a directivei AMLD4 a fost 27 iunie 2017.

După o evaluare a măsurilor de transpunere adoptate de cele trei state membre, Comisia a ajuns la concluzia că mai multe prevederi ale Directivei nu au fost transpuse în mod corect în legislaţia naţională, relatează Agerpres.

Normele privind combaterea spălării banilor sunt cruciale în lupta împotriva acestui fenomen şi a finanţării terorismului. Recentele scandaluri de spălare a banilor au evidenţiat necesitatea unor norme mai stricte la nivelul UE.

Termen de două luni pentru rezolvarea problemei

 

"Comisia a decis astăzi că statele membre menţionate trebuie să îmbunătăţească unele aspecte fundamentele ale cadrului legal privind combaterea spălării banilor, precum schimbul adecvat de informaţii între unităţile de informaţii financiare, cerinţe referitoare la proceduri de due diligence şi cooperare adecvată între unităţile de informaţii financiare precum şi transparenţa cu privire la registrele de beneficiari", subliniază Executivul comunitar.

Germania, Portugalia şi România au la dispoziţie două luni pentru a veni cu un răspuns satisfăcător la argumentele ridicate de Comisie.

În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Sursa: Agerpres/ StirileProTV


VIDEO PROTVPLUS.RO