Reuters: Cine este generalul Valeri Gherasimov, noul comandant de război al Rusiei, şi de ce a fost numit

Valeri Gherasimov, seful statului mahor rus

Ministrul rus Apărării l-a numit pe cel mai înalt general rus, șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, pentru a conduce războiul din Ucraina, cea mai dramatică dintre schimbările la nivel de comandă de la invadarea Rusiei în februarie.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, omul lui Vladimir Putin, l-a numit, miercuri, pe generalul cu rangul cel mai înalt din Rusia, şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, în vârstă de 67 de ani, pentru a conduce războiul din Ucraina, în cea mai dramatică dintr-o serie de schimbări la nivel de conducere militară de la invadarea Ucrainei, în februarie, relatează Reuters, citată de News.ro.

Mulţi dintre bloggerii de război naţionalişti - cărora Kremlinul le-a dat aprobarea pentru a critica desfăşurarea războiului - l-au învinuit pe Valeri Gherasimov pentru faptul că o armată a unei superputeri, despre care se presupune că a fost modernizată şi retehnologizată costisitor în ultimii 15 ani, nu a reuşit în mod mai evident să îşi subjuge, de 11 luni, vecinul mult mai mic.

Criticii din Ucraina, din Occident şi chiar din interiorul Rusiei prezintă forţele armate ruse ca fiind naive, slab pregătite şi echipate, lente în reacţii şi divizate de structuri de comandă disparate şi care adesea nu comunică între ele.

După eşecul campaniei de mobilizare, al cărei scop era de a întoarce situaţia în favoarea Rusiei, au circulat luni de zile zvonuri că Gherasimov, în mare parte rămas invizibil pentru public, va fi pus pe tuşă.

Citește și
soldati rusi
New York Times: SUA au încercat să împiedice Ucraina să-l elimine pe şeful armatei Rusiei. Care ar fi motivul
EXCLUSIV Statul român, pe cale să piardă Mobra, marca istorică de motorete. Un investitor a cerut la Oficiul Mărcilor să fie unicul deținător al brandului în toată Europa

Atât Evgheni Prigojin, fondatorul miliţiei private Grupul Wagner, cât şi Ramzan Kadîrov, liderul republicii cecene din sudul Rusiei, au formulat critici vădite la adresa lui Gherasimov, în timp ce, în mod demonstrativ, îşi revendicau succese pe câmpul de luptă pentru propriile forţe semiautonome, presupus superioare.

Susţinătorii Ministerului Apărării spun că Rusia are adesea performanţe slabe la începutul războaielor şi că multe dintre problemele care au devenit evidente în ceea ce priveşte aprovizionarea, tehnologia şi comanda în ultimele 10 luni au fost sau sunt în curs de rezolvare. Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a promis marţi să consolideze arsenalul de arme, tehnologia aviatică - pentru a evita mai bine apărarea antiaeriană - şi să îmbunătăţească producţia de drone.

Posibilitatea de a recurge la arma nucleară în Ucraina, mai ridicată

Ministerul Apărării a declarat că experienţa îndelungată a comandantului Gherasimov, responsabil de-acum de "operaţiunea militară specială" din Ucraina, reflectă extinderea scării acesteia şi necesitatea de a îmbunătăţi organizarea şi comanda.

Pe post de adjuncţi ai lui Gherasimov au fost numiţi Serghei Surovikin, fostul comandant al teatrului de operaţiuni din Ucraina, care fusese numit în urmă cu numai trei luni la comandă şi care este supranumit "generalul Armageddon", generalul de armată Oleg Saliukov, comandant al forţeler armate terestre, şi adjunctul şefului Statului Major General, generalul-colonel Aleksei Kim.

Igor Korotcenko, expert militar de linie dură căruia i se acordă un spaţiu generos la televiziunea de stat, a declarat că decizia lui Putin a fost luată pentru că Ucraina a primit din partea Occidentului armament greu, cu rază de acţiune mai lungă, la care se adaugă perspectiva de a primi în curând vehicule blindate de luptă şi, eventual, tancuri de luptă. El a mai spus că aducerea lui Gherasimov la conducere sporeşte probabilitatea ca Rusia să folosească arme nucleare pe câmpul de luptă în Ucraina. "Numirea lui Gherasimov înseamnă că toate mijloacele de distrugere din arsenalele Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse - fără excepţie - pot fi folosite", a punctat expertul.

Semnale către Occident

Pe de altă parte, punându-l pe Gherasimov la comanda directă, Putin trimite un semnal Occidentului cu privire la determinarea sa de a câştiga războiul, dar în acelaşi timp, consolidează poziţia armatei în raport cu Prigojin şi miliţiile lui Kadîrov şi, nu în ultimul rând, îl poate face pe generalul său de top direct responsabil pentru desfăşurarea zilnică a invaziei, notează Reuters.

"Acum, Statul Major General este direct şi fără compromisuri responsabil pentru absolut totul", a declarat Semion Pegov, un blogger militar rus care foloseşte numele Wargonzo. "'Generalul Armageddon' se află încă în centrul procesului decizional, dar într-o poziţie mult mai puţin vulnerabilă", notează el, referindu-se la fostul comandant al operaţiunii din Ucraina, Serghei Surovikin, devenit acum adjunctul lui Gherasimov.

Tatiana Stanovaia, fondatoarea firmei de analiză R.Politik, nu este însă convinsă că această nouă comandă va schimba prea mult lucrurile. "Gherasimov a primit comanda operaţiunii militare din cauza eşecurilor grave ale lui Surovikin", este ea de părere. "Putin caută tactici eficiente pe fondul unei înfrângeri copleşitoare. El încearcă să remanieze piesele şi, prin urmare, le dă şanse celor pe care îi consideră convingători. Astăzi, Gherasimov s-a dovedit a fi persuasiv. Mâine ar putea fi oricine altcineva", subliniază analista.

Tandemul lui Putin de la Apărare

Valeri Gherasimov a fost numit de Putin la 9 noiembrie 2012 şef al Statului Major General şi ministru adjunct al Apărării, la trei zile după ce Serghei Şoigu, aliatul de lungă durată al lui liderului de la Kremlin, a fost numit ministru al Apărării.

Fiecare dintre cei doi deţine una dintre cele trei serviete nucleare care pot ordona un atac nuclear rusesc.

Gherasimov a jucat un rol-cheie în anexarea Crimeei în 2014 şi în sprijinul militar oferit de Rusia preşedintelui Bashar al-Assad în războiul civil sirian, ceea ce, de altfel, a şi schimbat jocul în această ţară.

Departamentul de Stat al SUA l-a sancţionat pe Gherasimov a doua zi după invazia rusă din Ucraina, afirmând că este unul dintre cei trei ruşi de rang înalt, alături de Putin, care au fost direct responsabili pentru război.

Cu toate acestea, Gherasimov vorbeşte uneori cu omologul său din SUA, generalul Mark Milley, şeful Statului Major Întrunit al armatei americane.

Gherasimov s-a născut la 8 septembrie 1955, la Kazan, şi a urcat în ierarhia armată activând mai întâi în rândul tanchiştilor, iar în 1997 a terminat Academia Militară a Statului Major General.

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat imediat după ce Corvinul a scos-o pe Paksi din Europa League
Ungurii au reacționat imediat după ce Corvinul a scos-o pe Paksi din Europa League
Citește și...
Putin l-a numit pe Gherasimov comandantul războiului din Ucraina. „Generalul Armaghedon”, retrogradat
Putin l-a numit pe Gherasimov comandantul războiului din Ucraina. „Generalul Armaghedon”, retrogradat

Ministrul Apărării al Federaţiei Ruse, Serghei Şoigu, a făcut, miercuri, noi numiri la conducerea "operaţiunii militare speciale" din Ucraina.

New York Times: SUA au încercat să împiedice Ucraina să-l elimine pe şeful armatei Rusiei. Care ar fi motivul
New York Times: SUA au încercat să împiedice Ucraina să-l elimine pe şeful armatei Rusiei. Care ar fi motivul

Statele Unite au încercat să împiedice - la sfârşitul lunii aprilie -  eliminarea de către forţele ucrainene a generalului Valeri Gherasimov, care este şeful de Stat Major al armatei Rusiei, a relatat "The New York Times", potrivit News.ro.

 

NYT: Kievul a încercat să-l ucidă pe principalul comandant al armatei lui Putin. SUA s-au opus
NYT: Kievul a încercat să-l ucidă pe principalul comandant al armatei lui Putin. SUA s-au opus

Presa de stat rusească, care citează publicația americană The New York Times, a anunțat că ucrainenii au vrut să-l ucidă pe șeful Statului Major General al Rusiei, Valeri Gherasimov, în luna mai, atunci când el se afla pe frontul din statul vecin.

Recomandări
Trump a acceptat oficial nominalizarea republicană pentru funcţia de preşedinte al SUA. Marile promisiuni făcute americanilor
Trump a acceptat oficial nominalizarea republicană pentru funcţia de preşedinte al SUA. Marile promisiuni făcute americanilor

Fostul preşedinte american Donald Trump a acceptat oficial nominalizarea partidului său pentru funcţia de preşedinte, pentru a treia oară, la Convenţia Naţională Republicană din Milwaukee, scrie CNN.

Axios: Mai mulți lideri democrați ne-au spus că Joe Biden se va retrage din cursa prezidențială peste câteva zile
Axios: Mai mulți lideri democrați ne-au spus că Joe Biden se va retrage din cursa prezidențială peste câteva zile

Mai mulți democrați de top au declarat pentru Axios că presiunea crescândă a liderilor de partid și a prietenilor apropiați îl va convinge pe președintele Joe Biden să se retragă din cursa prezidențială, chiar în acest weekend.

 

Nu au uitat ce sunt. Românii din Diaspora au pompat în economia României o sumă record în 2023
Nu au uitat ce sunt. Românii din Diaspora au pompat în economia României o sumă record în 2023

Potrivit datelor Băncii Naționale, românii plecați la muncă în străinătate au trimis în țară 6,5 miliarde de euro în 2023, echivalentul a 2 la sută din PIB.