Republica Moldova va acţiona în judecată Gazprom: „Dacă acest concern şi-ar onora angajamentele, criza energetică dispare”
Chişinăul se pregăteşte să acţioneze în judecată gigantul rus din domeniul gazului Gazprom, pe care îl consideră responsabil de actuala criză energetică din Republica Moldova, a declarat ministrul moldovean al infrastructurii şi dezvoltării regionale,
''Faptul că noi suntem nevoiţi să cumpărăm gaz şi curent de pe piaţă (internaţională) este din vina Gazpromului şi juriştii noştri deja se ocupă de aceste detalii, pentru a acţiona concernul rus în judecată pentru neexecutarea contractului'', a afirmat Andrei Spînu, citat de Unimedia, potrivit Agerpres.
În opinia oficialului de la Chişinău, ''criza energetică prin care trece acum Moldova este generată de Gazprom-Kremlin''.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
''Dacă acest concern şi-ar onora azi angajamentele contractuale cu Moldova, criza energetică dispare şi toţi vor avea gaz şi energie'', a afirmat el.
Spînu a dat asigurări că Republica Moldova va cere despăgubiri companiei ruse, dat fiind că, din cauza Gazprom, autorităţile din Republica Moldova s-au văzut obligate să reloce ''bani de pe alte segmente, să luăm credite''.
''Gazprom poate face orice. În ultimul an, ei ne-au demonstrat că sunt capabili de orice. Ei au tăiat gazul la toată Europa. Au închis gazul bulgarilor, italienilor, germanilor. Au închis robinetul spre Ucraina, au deconectat Polonia, Finlanda'', a amintit el.
De luni de zile, Republica Moldova se confruntă cu întreruperi în furnizarea de gaz rusesc şi cu pene de curent, ceea ce a provocat mari probleme în ţară, care s-a văzut nevoită să ceară ajutorul Uniunii Europene şi să cumpere volume suplimentare de la ţări terţe.
În octombrie, Gazprom a redus cu 30% furnizarea de gaz către Moldova şi cu 50% în noiembrie, comparativ cu cantităţile stabilite, iar în decembrie scăderea va fi de 56,5%, aminteşte EFE.