Referendum în cele mai bogate regiuni ale Italiei, pentru mai multă autonomie


Ultimul update: Duminica 29 Octombrie 2017 21:20
Data publicarii: Duminica 22 Octombrie 2017 12:31
Categorie: Stiri externe

Cele mai bogate regiuni din nordul italiei, Lombardia și Veneto, și-au chemat, duminică, alegătorii la urne, pentru a decide dacă doresc să obțină o autonomie mai mare față de Roma.

„Doriți ca regiunea voastră să dispună de forme suplimentare și condiții particulare de autonomie ?'', aceasta este întrebarea la care alegătorii din Lombardia și Veneto sunt chemați să răspundă în cadrul referendumului, ce se va desfășura între orele locale 07.00 și 23.00, informează Agerpres.

Sondajele dau un net avantaj taberei „DA'', dar adevărata necunoscută o reprezintă participarea la referendum.

Lombardia, cu „capitala'' la Milano, și Veneto, cu capitala la Veneția, sunt dintre cele mai bogate regiuni ale Italiei, ele reprezentând 30 % din PIB-ul țării.

Acest scrutin, consultativ, este organizat la inițiativa președinților regiunilor, Lombardia, Roberto Maroni, și Veneto, Luca Zaia, amândoi membri ai Ligii Nordului (extrema dreaptă).

Scrutinul este susținut de către Forza Italia lui Silvio Berlusconi (centru-dreapta), Mișcarea Cinci Stele (M5S (populistă) și de către multe sindicate și organizații patronale.

Partidul Democrat (centru-stânga, la putere) n-a dat nici un consemn, dar mai mulți dintre reprezentanții săi, precum primarul din Milano, vor vota „DA'' la referendum. Formațiuni de stânga, precum Partidul Comunist, au făcut în schimb apel la abținere, denunțând „risipa banului public'' pentru „o farsă de referendum''.

Factura ar urma să ajungă la 14 milioane de euro în Veneto, dar se va ridica la 50 de milioane de euro în Lombardia, care a ales votul electronic odată cu cumpărarea de tablete costisitoare.

În Veneto, participarea trebuie să depășească 50 % pentru ca scrutinul să fie validat. Locuitorii acestei regiuni, unde identitatea este puternică și structura economică este compusă din multe mici întreprinderi, par să fie mobilizați.

În schimb, în Lombardia scrutinul nu interesează câtuși de puțin, chiar dacă Milano este plin de afișe.

Contrar Cataloniei, referendumul consultativ este prevăzut în Constituția Italiei.

 

 

Două regiuni din Italia, inspirate de demersul Cataloniei. Vor independență
Referendumul pentru independența Cataloniei, declarat nul de către Curtea Constituțională spaniolă
VIDEO PROTVPLUS.RO