Politia turca a folosit gazele lacrimogene impotriva manifestantilor din Parcul Gezi. Amenintarile premierului Erdogan

Ultima actualizare: 03-06-2014 06:56
proteste Turcia 2014

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a amenintat ca manifestantii care vor sa marcheze, sambata, in emblematica piata Taksim din Istanbul un an de la fronda antiguvernamentala care a cuprins Turcia in 2013, vor fi arestati, relateaza AFP.

UPDATE ora 19:00

Politia turca a folosit gaze lacrimogene, sambata, impotriva a sute de manifestanti reuniti pentru a marca un an de la revolta din parcul Gezi, relateaza AFP.

Amenintarile lui Erdogan

"Nu veti putea ocupa Taksim asa cum ati facut anul trecut pentru ca trebuie sa respectati legea", a declarat Erdogan in cadrul unui discurs rostit la Istanbul in fata a mii de sustinatori.

"Daca veti merge acolo, fortele noastre de securitate au primit instructiuni clare si vor face tot ce este necesar, de la A la Z", a adaugat el.

Seful Guvernului turc i-a criticat inca o data pe cei care l-au sfidat timp de trei saptamani, anul trecut, in strada. "Fac apel la poporul meu. Nu va lasati inselati. Aceasta nu este o campanie ecologistam nu este niciun fel de sinceritate aici", a insistat Erdogan.

Guvernul turc a interzis accesul in piata Taksim al manifestantilor din cadrul organizatiilor neguvernamentale, al sindicatelor si membrilor societatii civile care vor sa comemoreze, sambata seara, valul de contestare fara precedent care a agitat Turcia in iunie 2013.

Peste 25.000 de persoane si aproximativ 50 de tunuri cu apa au fost mobilizate pentru a face fata manifestantilor, sugerand posibilitatea unor noi confruntari.

Plecata la 31 mai de la o mana de ecologisti ce se opuneau distrugerii micului parc Gezi care domina emblematica piata Taksim din Istanbul, miscarea s-a transformat intr-o fronda impotriva derivei autoritare si islamiste a lui Erdogan, reunind in trei saptamani 3,5 milioane de persoane in toata Turcia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO