Reacțiile membrilor Casei Regale Britanice după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Steaguri coborâte în bernă în Noua Zeelandă

regina elisabeta
Getty

Decesul reginei Elisabeta a II-a a provocat multă durere în sufletul tuturor, dar mai ales în sufeltul membriilor Casei Regale Britanice, care și-au exprimat profund îndurerarea prin diverse mesaje transmise.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a stins din viață, pe 8 septembrie la vârsta de 96 de ani, după o domnie de 70 de ani.

Regina Elisabeta a murit în pace la reședința regală din Balmoral, Scoția.

Anunțul Casei Regale Britanice

Vestea despre moartea reginei Elisabeta a II a fost dată de către membrii Familia Regale Britanice, care au transmis mesaje pline de îndurerare.

Citește și
Regina Elisabeta a II-a
Ultima poză a Reginei Elisabeta a II-a înainte de moartea ei la vârsta de 96 de ani
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

 După ce au fos informații că starea de sănătate a Reginei s-a înrăutățit, membrii familiei regale au plecat de îndată spre reședința din Balmoral.

În ultimele clipe de viață ale reginei Elisabeta i-au fost alături Prințul Charles și Prințesa Anne, care se aflau deja în Scoția,

Prințul Andrew, Prințul Edward, soția sa Sophie și Prințul William au zburat cu un avion privat din Berkshire în Balmoral pentru a o vedea pe regină. Însă aceștia nu au mai apucat să-și ia rămas bun.

Prințul Harry, care ar fi trebuit să participe alături de Meghan Markle la o un eveniment caritabil, în Londra, a încercat să ajungă la Balmoral pentru a-și putea lua rămas bun de la Regina Elisabeta. Din păcate cei doi au ajuns la o oră și jumătate după decesul a fost făcut public.

Prințul Charles, după moartea Reginei Elisabeta a II-a

La scurt timp după ce Familia Regală Britanică a anunțat decesul reginei Elisabeta a II-a, Prințul Charles a transmis următorul mesaj: „Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și pentru toți membrii familiei mele. Plângem profund trecerea în neființă a unei suverane prețuite și a unei mame foarte iubite. Știu că pierderea ei va fi profund resimțită în întreaga țară, în Regate și în Commonwealth și de nenumărate persoane din întreaga lume. În această perioadă de doliu și schimbare, familia mea și cu mine vom fi mângâiați și susținuți de cunoașterea respectului și a afecțiunii profunde în care regina a fost atât de mult prețuită”, se arată în declarația emisă Familia Regală în numele lui Charles.”

Charles al III-lea este noul rege al Marii Britanii. În momentul în care Regina Elisabeta a II-a a murit, fiul ei cel mai mare a devenit automat rege, fără să fie nevoie de nicio ceremonie. Astfel, Charles, prințul de Wales, a devenit noul monarh.

După moartea reginei Elisabeta a II-a, Prințul Charles a devenit regele Marii Britanii și șeful de stat al altor 14 tărâmuri, inclusiv Australia, Canada și Noua Zeelandă.

Reacția Prințului William

Până în momentul în care vor oferi o declarație oficială despre moartea reginei Elisabeta a II-a, Prințul William și Kate Middelton au postat un mesaj pe contul official de Twitter.

Reacții liderilor europeni și mondiali despre moartea reginei Elisabeta

La aflarea veștii despre moartea reginei Elisabeta, mai mulți lideri internaționali au ținut să-și exprime îndurerarea.

Reacția Președintelui Chinez XI Jinping

Președintele chinez Xi Jinping a transmis un mesaj prin care a transmis că moartea reginei Elisabeta reprezintă o pierdere mare pentru britanici.

„Moartea ei este o mare pierdere pentru britanici”, a trasmis XI Jinping

Președintele a subliniat că suverana a fost primul monarh care a vizitat China, în 1986.

Reacția Premierul Noii Zeelande

Premierul Jacinda Ardern a declarat că  Noua Zeelandă a aflat în zorii zile cu „mare tristeţe" despre decesul reginei Elizabeth a II-a.

„Ultimele zile din viaţa reginei surprind felul în care a fost ea: lucrând până la capăt în numele oamenilor pe care i-a iubit”, a spus Ardern, referindu-se la monarhul care l-a numit marţi pe noul prim-ministru britanic.

„O amintire puternică pe care o voi avea despre ea este râsul. A fost extraordinară”, a spus Ardern.

În continuare, Arden a declarat că în Noua Zeelandă se vor arbora steaguri în toată țara în semn de doliu.

Reacția Patriarhului Daniel

Patriarhul Daniel  a transmis un mesaj de condoleanţe la moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în care a subliniat că fostul suveran britanic „a fost un prieten constant al poporului român şi, în special, al Bisericii Ortodoxe Române".

„Suntem profund mişcaţi de trecerea la Domnul a regretatei Regine Elisabeta a II-a, mama iubită a Majestăţii Voastre şi Suveran al Regatului Unit şi al Commonwealth-ului, în ziua de 8 septembrie 2022, în care sărbătorim, în Biserica Ortodoxă, Naşterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi Pururea Fecioarei Maria. Cunoaştem legătura apropiată pe care Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a avut-o cu Familia Regală a Românei, în special cu fostul Rege Mihai al României, pe care l-a apreciat atât de mult", se arată în mesajul transmis de Întâistătătorul BOR Regelui Charles al III-lea.

Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a

Întreaga planetă va fi martora unui plan atent orchestrat și detaliat, inclusiv focuri de armă, clopote care vor răsuna pe tot mapamondul și milioane de oameni care se vor aduna pentru a plăti tribut. Marea Britanie se află într-o perioadă de doliu național oficial care durează până la înmormântarea reginei.

Cu numele de cod ”London Bridge”, planul pentru înmormântarea reginei, care a durat ani de zile, va gestiona de la succesiunea la un nou rege până la o perioadă de doliu național, înmormântarea și eventuala încoronare a fiului ei cel mare, regele Carol al III-lea, în vârstă de 73 de ani, potrivit unor informații trasmise de oficialii Palatului Buckingham.

Vineri sicriul reginei va fi mutat în sala de bal de la Castelul Balmoral din Scoția și va fi expus pe un catafalc de onoare, acoperit cu drapelul regal al Scoției și o coroană de flori care se schimbă zilnic. Numeroșii membri ai familiei regale își vor putea aduce omagiul.

 

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Povestiri din copilăria Reginei Elisabeta. Ce își dorea mica prințesă să aibă la maturitate | GALERIE FOTO
Povestiri din copilăria Reginei Elisabeta. Ce își dorea mica prințesă să aibă la maturitate | GALERIE FOTO

Regina Elisabeta a devenit cunoscută pentru stoicismul ei și pentru calmitatea de care a dat dovadă în timpul conducerii sale.

Ultima poză a Reginei Elisabeta a II-a înainte de moartea ei la vârsta de 96 de ani
Ultima poză a Reginei Elisabeta a II-a înainte de moartea ei la vârsta de 96 de ani

Ultima poză cunoscută cu Regina Elisabeta a II-a a fost făcută când a cunoscut-o pe Liz Truss, după ce l-a invitat marți, 6 septembrie 2022 pe noul prim-ministru să formeze un nou guvern, scrie DailyStar.

Cine a fost alături de Regina Elisabeta atunci când a murit. William și Harry nu au ajuns la timp la Balmoral
Cine a fost alături de Regina Elisabeta atunci când a murit. William și Harry nu au ajuns la timp la Balmoral

Membrii familiei regale au pornit de urgență spre reședința din Balmoral, după ce au fost informați că starea Reginei Elisabeta s-a înrăutățit.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.