Războiul din Ucraina. Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forţele ruse
Sunt în desfăşurare lupte în apropierea depozitului cu deşeuri nucleare al centralei de la Cernobîl, unde armata rusă a pătruns dinspre Belarus, a declarat un responsabil din Ministerul de Interne ucrainean, potrivit France Presse, citată de Agerpres.
UPDATE 20:30 - Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forţele ruse, a declarat, joi, Mihailo Podoliak, consilier al oficiului prezidenţial al Ucrainei, citat de Reuters.
"Este imposibil să spunem dacă centrala nucleară de la Cernobîl este sigură după un atac complet lipsit de sens din partea ruşilor", a spus acesta.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Aceasta este una dintre cele mai serioase ameninţări din Europa de astăzi", a adăugat el.
La ordinul preşedintelui Vladimir Putin, care a acuzat ''abuzurile şi genocidul regimului de la Kiev'' faţă de rusofonii din estul separatist al Ucrainei şi ignorarea de către Occident a cererilor sale privind garanţiile de securitate, Rusia a lansat joi dimineaţă o ofensivă de anvergură asupra Ucrainei, cu atacuri aeriene şi cu rachete asupra instalaţiilor militare ucrainene şi incursiuni terestre şi desanturi maritime din mai multe direcţii, inclusiv dinspre Belarus.
„Trupele ocupantului au intrat dinspre Belarus în zona centralei de la Cernobîl. Membrii Gărzii naţionale care protejează depozitul opun o rezistenţă îndârjită”, a scris pe Telegram acest oficial, Anton Gheraşcenko, consilier în Ministerul de Interne ucrainean.
La scurt timp apoi, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că soldaţii ucraineni „îşi sacrifică vieţile” pentru a evita un al doilea Cernobîl, referindu-se la accidentul nuclear petrecut acolo în 1986.
La ordinul preşedintelui Vladimir Putin, care a acuzat „abuzurile şi genocidul regimului de la Kiev” faţă de rusofonii din estul separatist al Ucrainei şi ignorarea de către Occident a cererilor sale privind garanţiile de securitate, Rusia a lansat joi dimineaţă o ofensivă de anvergură asupra Ucrainei, cu atacuri aeriene şi cu rachete asupra instalaţiilor militare ucrainene şi incursiuni terestre şi desanturi maritime din mai multe direcţii, inclusiv dinspre Belarus.