Raport îngrijorător Amnesty despre romii din România, care trăiesc în „condiții disperate” în Suedia


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 22 Noiembrie 2018 20:58
Categorie: Stiri externe
homeless suedia

Mii de migranţi fără adăpost şi nevoiaşi din UE, majoritatea romi din România, trăiesc în condiţii disperate şi periculoase în Suedia, relevă un nou raport al Amnesty International, făcut public joi, transmite Agerpres.

Raportul relevă că migranţii marginalizaţi din UE se confruntă cu obstacole insurmontabile în accesul la adăpost, la salubritate şi la servicii de sănătate, fapt care încalcă drepturile omului, pe care Suedia are obligaţia să le garanteze pentru toate persoanele care trăiesc pe teritoriul său.

Autorităţile pur şi simplu i-au abandonat pe aceşti oameni, care şi-au exercitat dreptul la libertatea de mişcare în cadrul UE în căutarea unei vieţi mai bune, conform Amnesty International.

"Dormind în corturi, maşini sau adăposturi temporare la marginea oraşelor, mii de romi din Suedia sunt nevoiţi să se lupte în permanent pentru mâncare, salubritate şi sănătate. Iarna, când temperaturile scad, acest lucru devine o luptă pentru supravieţuire", a spus directorul adjunct al Amnesty International pentru Europa, Fotis Filippou, citat într-un comunicat.

"Hărţuirea, tratamentul discriminatoriu din partea poliţiei şi eşecul autorităţilor suedeze în a recunoaşte drepturile acestor migranţi din UE şi în a rezolva nevoile lor de bază reflectă prejudecata, discriminarea şi rasismul mai largi împotriva romilor, care persistă în Europa", a adăugat el.

Raportul se bazează pe 58 de interviuri cu migranţi din UE, toţi din România, majoritatea de etnie romă, precum şi cu numeroase organizaţii ale societăţii civile şi oficiali publici din Suedia.

Concluzia principală a raportului este că lipsa unor cadre adecvate juridice şi de politici face ca multe persoane din acest grup să fie neglijate, ceea ce are consecinţe grave pentru sănătatea şi vieţile lor, se mai arată în documentul Amnesty International.

În mai multe oraşe, ei nu au acces la adăpost, apă şi salubritate şi servicii de sănătate. Lipsa accesului la adăpost exacerbează alte probleme, inclusiv faptul că lipsa unei adrese permanente le limitează drastic abilitatea de a găsi locuri de muncă, ceea ce îi face pe mulţi să recurgă la cerşit, conform raportului.

Autorităţile estimează că există în jur de 4.700 de persoane în Suedia clasificate ca 'cetăţeni vulnerabili din UE', deşi cifra rămâne incertă. Mulţi, deşi nu toţi, sunt romi, mai precizează Amnesty International.

Abordarea guvernului suedez faţă de migranţii fără locuinţă din UE a fost că ei ar trebui să părăsească Suedia după trei luni, că inclusiv în această perioadă au un acces foarte limitat la ajutoare sociale şi că numai ţara lor de origine poate fi făcută responsabilă pentru încălcările drepturilor omului care îi afectează, în ciuda faptului că abuzurile apar pe teritoriul Suediei, conform raportului.

Conform legislaţiei UE şi a celei suedeze, cetăţenii UE pot sta trei luni fără altă condiţie decât aceea de a putea arăta o carte de identitate validă. Cercetarea Amnesty International arată că, în căutarea lor pentru o viaţă mai bună, mulţi 'cetăţeni vulnerabili din UE' stau pentru mai mult timp, cu sau fără vizitele ocazionale înapoi în ţările lor de origine.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
site matrimoniale
37.000 de oameni înşelaţi de mai multe site-uri de matrimoniale. Ce făceau presupușii parteneri
Secretarul american de stat admite că ISIS recâștigă teren: „E complicat”
Premieră mondială. Un judecător a permis cocaina în scop recreațional
Trump și-a anulat vizita în Danemarca, supărat pe tema Groenlandei. Reacțiile danezilor
Reformă în Arabia Saudită. Femeile pot călători în afara ţării fără permisiunea unui bărbat
O demolare cu final neprevăzut. 40.000 de case au fost afectate. VIDEO
Vladimir Putin Donald Trump
Trump vrea reintegrarea Moscovei și revenirea la G8: „Este mai important să fie Rusia”
Spectaculoase care alegorice la Carnavalul Florilor. Mii de turiști au venit la festival
Trump „celebrează” parteneriatul strategic cu România. „Viitorul sună foarte, foarte bine”
Peste 100 de cazuri de infecţie cu bacteria listeria, în Spania. Produsul consumat
11 jihadiști, uciși în ascunzătoarea lor din Egipt. Ce aveau asupra lor
Momente de groază pe mare, după ce un feribot plin cu turişti s-a ciocnit cu un iaht