Raiduri de amploare in Turcia. 73 de profesori universitari au fost retinuti

18-11-2016 10:20

recep erdogan agerpres

Politia din Turcia a retinut 73 de profesori universitari, in urma unor raiduri efectuate vineri dimineata.

Cadrele universitare sunt acuzate de legaturi cu clericul Fethullah Gulen, acuzat ca a orchestrat lovitura de stat din luna iulie.

Procurorii au emis mandate de arestare pe numele profesorilor de la Universitatea Tehnica "Yildiz" , acuzandu-i ca ar detine "calitatea de membru al unui grup terorist armat", informeaza Reuters.

Politia a perchezitionat casele si birourile suspectilor, dupa care acestia au fost transportati la spital pentru controalele medicale de rutina.

Cea mai inalta instanta din Turcia, Consiliul Suprem al Judecatorilor si Procurorilor (HSYK), a dispus, joi, demiterea si scoaterea definitiva din sistem a inca 203 de magistrati, ei fiind acuzati ca ar fi sustinatori sau simpatizanti ai miscarii guleniste.

Grupurile pentru drepturile omului, cat si mai multe state occidentale si-au exprimat ingrijorarile privind masurile luate in Turcia, temandu-se ca presedintele Tayyip Erdogan ar folosi lovitura de stat ca pretext pentru a-si consolida puterea.

Fethullah Gulen este suspectat de autoritati ca ar fi orchestrat tentativa de lovitura de stat, din luna iulie a acestui an.

Dupa aceasta tentaiva, statul turc a luat masuri si a concediat sau suspendat aproximativ 110.000 de persoane din serviciile publice, armata si justitie. 36.000 de persoane se afla in inchisoare acum, asteptand rezultatul procesului privind puciul esuat. 240 de persoane au murit in tentativa de loviura de stat. Intre timp, clericul Fethullah Gulen se afla in America si a negat ca ar fi implicat in toata aceasta operatiune. De altfel, autoritatile turce au cerut in repetate randuri Statelor Unite extradarea lui Fethullah Gulen.
 

Sursa: Reuters


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Neti Sandu, previziuni pentru anul 2021. Ce se va întâmpla cu fiecare zodie în parte

20:05
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Infecția cu SARS-COV 2 și medicația anti-coagulantă

02:55
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26