R. Moldova a primit chestionarul de aderare la UE. Iohannis: „România îi este alături şi îi oferă tot sprijinul său”
Republica Moldova a primit luni chestionarul de aderare la Uniunea Europeană.
Președintele Klaus Iohannis i-a adresat o postare pe Twitter liderului Moldovei Maia Sandu, după înmânarea chestionarului de către Comisia Europeană Moldovei ca răspuns la cererea de aderare a statului vecin.
Iohannis a declarat că aceasta este o „etapă importantă a drumului european al Republicii Moldova, iar România îi este alături şi îi oferă tot sprijinul său".
Înmânarea de către Comisia Europeană @EU_Commission a chestionarului de aderare este o etapă importantă a drumului european ???????? al Republicii Moldova ????????, iar România ???????? îi este alături și îi oferă tot sprijinul său. @sandumaiamd
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) April 11, 2022
Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, s-a întâlnit luni cu comisarul pentru vecinătate și extindere Oliver Varhelyi la Luxemburg, pentru a obține chestionarul.
„Răspunsurile pe care le vom oferi întrebărilor din acest chestionar vor reprezenta radiografia situaţiei noastre de moment, arătând cât suntem de pregătiţi pentru aderarea la Uniunea Europeană şi, în acelaşi timp, ne vor indica unde trebuie să depunem eforturi suplimentare,“ a spus Popescu.
Questionnaire handover by European Commissioner @OliverVarhelyi @EU_Commission, to @nicupopescu, Minister of Foreign Affairs and European Integration of #Moldova, on the sidelines of today's #ForeignAffairs Council, in #Luxembourg.https://t.co/2YKAA37zyt
— EU Council TV News (@EUCouncilTVNews) April 11, 2022
„Ţara noastră îşi accelerează parcursul european,“ a adăugat acesta pe Facebook.
Popescu a spus că Moldova este parte din Europa nu doar geografic, ci și din punct de vedere al identității și valorilor, făcând referire la folosirea limbii române.
„Ne așteaptă o perioadă de muncă intensă, așa că începând de astăzi, de când am primit chestionarul, instituțiile sunt pregătite pentru a furniza informațiile necesare în cel mai scurt timp.
„Vom implica în acest proces nu numai autoritățile, ci și societatea noastră civilă pentru că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă un proiect de țară care vizează viitorul fiecăruia dintre noi.
„Odată în plus dorim să demonstrăm că suntem o țară în care democrația funcționează, reformele sunt posibile, procesele de transformare dau rezultate, iar viitorul nostru european este ireversibil,“ a mai spus acesta.
La începutul lunii martie, Maia Sandu a semnat cererea de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană, la doar câteva zile după ce președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a făcut acest pas.
Arătând documentul semnat camerelor de filmat, aceasta a spus că „a durat 30 de ani ca Moldova să ajungă la maturitate“, dar că țara este „gata să preia responsabilitatea asupra propriului său viitor“, conform Reuters.
„Vrem să trăim în pace, prosperitate, să fim parte a lumii libere. În timp ce unele decizii necesită timp, altele trebuie făcute rapid și decisive, profitând de oportunitățile care se ivesc odată cu schimbările lumii,“ a mai spus Sandu.
Pe lângă Moldova și Ucraina, și Georgia, fostă republică sovietică, a aplicat luna trecută să devină membru al Uniunii Europene, în urma invaziei rusești a Ucrainei.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: klaus iohannis, uniunea europeana, Maia Sandu, ue, moldova,
Dată publicare:
11-04-2022 18:16