Protestele violente iau amploare în SUA. Ciocniri ale manifestanţilor cu forţele de ordine

×
Codul embed a fost copiat

În Statele Unite iau amploare protestele declanșate de moartea unui bărbat de culoare, în urma brutalității poliției.

În zeci de oraşe au loc proteste violente şi ciocniri ale manifestanţilor cu forţele de ordine. Protestatarii au incendiat maşini şi clădiri, în timp ce poliţiştii au ripostat cu gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi au efectuat sute de arestări.

Cel puţin doi oameni, un poliţist şi un protestatar, au murit până acum în incidente.

În zeci de orașe din Statele Unite, străzile s-au umplut de mii de protestatari care cer dreptate pentru George Floyd, bărbatul mort după ce a fost brutalizat de polițiști în Minneapolis.

În Chicago, mulțimea furioasă a vandalizat două mașini de poliție părăsite în stradă de ofițeri. Au spart geamurile și le-au vopsit cu grafitti, până când forțele de ordine au intervenit în număr mare și i-au împrăștiat pe manifestanți. Coloane uriașe de oameni s-au adunat și în Denver, Philadelphia sau Miami. Într-un oraș din Florida, un șofer a intrat cu mașina într-un grup de manifestanți.

Citește și
George Floyd
Povestea lui George Floyd, mort sub genunchiul unui polițist alb. Își pierduse locul de muncă din cauza pandemiei
„Este de neconceput să mori așa!” Gestul unui român care a oprit pe autostradă ca să ajute o familie cu un copil mic, în Italia

Potrivit autorităților, nimeni nu a fost rănit grav în incident, iar polițiștii l-au arestat pe șofer. Același scenariu s-a repetat și într-un orășel din California, unde un bărbat nervos a lovit cu mașina o fată de 16 ani. A fost arestat și acuzat de tentativă de omor.

La Washington, DC, agenții Secret Service au fost atacați cu sticle de apă și diverse obicete. Ofițerii au respins proiectilele cu scuturile. Au fost confruntări intense pe tot parcursul zilei de sâmbătă, în față Casei Albe.

Momente și mai tensionate s-au derulat în Atlanta, în fața sediului CNN, unde manifestanții au început să spargă geamuri și să arunce cu pietre. Cel puțin doi ofițeri au fost răniți.

Keisha Lance Bottoms, primarul orașului Atlanta: „Asta nu e Atlanta. Nu este spiritul lui Martin Luther King. Este haos curat! Un reporter de culoare de la CNN a fost arestat în transmisiune directă în timp ce transmitea mesajul vostru, iar voi le distrugeți sediul. Dacă vreți să schimbați America, mergeți la vot! Putem mai mult decât atât! Duceți-va acasă!”.

Guvernatorul statului Georgia a declarat stare de urgenţă în Atlanta şi în împrejurimi şi a mobilizat Garda Naţională. Și în New York, situația a scăpat rapid de sub control, de dată această în jurul sediului central al poliției, aflat în cartierul Brooklyn. Ofițerii au apelat la gaze lacrimogene.

În Minneapolis, oraşul în care au început protestele, situaţia este extrem de tensionată. Mii de poliţişti şi alţi membri ai forţelor de ordine încearcă să păstreze calmul. Guvernatorul a mobilizat întregul efectiv al Gărzii Naţionale din statul Minnesota, aproape 2.000 de militari.

Tim Walz, guvernatorul statului Minnesota: „Ce se întâmplă aici nu e doliu şi nici nu e un protest faţă de o situaţie care, suntem deplin de acord, trebuie să fie rezolvată. Ce se întâmplă aici amenință vieți”.

În plus, preşedintele Trump a ameninţat că va trimite armata regulată în oraş, dacă autorităţile statale nu reuşesc să controleze situaţia.

Donald Trump, preşedintele SUA: „Armata noastră poate să ajungă acolo foarte rapid. Trebuie să fie duri, trebuie să fie puternici, trebuie să fie respectaţi. Pentru că oamenii ăştia... sunt Antifa (activişti anti-fascişti, n.r.), o mulţime de oameni de extremă stânga, şi trebuie învăţaţi că nu pot să facă asta”.

Între timp, creşte bilanţul victimelor lăsate în urmă de protestele masive. În Los Angeles, doi poliţişti au fost răniţi în timpul ciocnirilor cu manifestanţii. Tot în California, dar în oraşul Oakland, doi ofiţeri au fost împuşcaţi, iar unul dintre ei a murit la spital. În Detroit, un tânăr de 19 ani şi-a pierdut viaţa, după ce persoane neidentificate au tras mai multe focuri de armă în mulţimea de manifestanţi.

Potrivit unor informații apărute în presă, atât George Floyd, cât și polițistul acuzat de omor ar fi lucrat împreună ca agenți de securitate, într-un club.

Copleșită de cele întâmplate, soția ofițerului arestat a depus cerere de divorț, în timp ce familia victimei cere că acuzația să fie schimbată în omor voluntar cu premeditare, iar polițiștii care au asistat la scenă să dea, la rândul lor, socoteală în fața legii.

Articol recomandat de sport.ro
Pe ce loc a ajuns România în clasamentul FIFA
Pe ce loc a ajuns România în clasamentul FIFA
Citește și...
Primarul din Chicago l-a înjurat pe Trump în cazul revoltelor din Minneapolis: „F... you”
Primarul din Chicago l-a înjurat pe Trump în cazul revoltelor din Minneapolis: „F... you”

"F... you", i-a spus primarul din Chicago, Lori Lightfoot lui Donald Trump cu privire la revoltele de la Minneapolis, cauzate de moartea afroamericanului George Floyd şi l-a acuzat pe locatarul Casei Albe de ”urzirea violenţei”.

Povestea lui George Floyd, mort sub genunchiul unui polițist alb. Își pierduse locul de muncă din cauza pandemiei
Povestea lui George Floyd, mort sub genunchiul unui polițist alb. Își pierduse locul de muncă din cauza pandemiei

George Floyd, un american de culoare prezentat drept un om generos care şi-a pierdut locul de muncă din cauza pandemiei covid-19, a murit cu faţa la pământ şi gâtul sub genunchiul unui poliţist alb la Minneapolis, în nordul Statelor Unite, relatează AFP.

Recomandări
Surse: Primul tur al alegerilor prezidenţiale, în data de 15 septembrie sau 29 septembrie. Decizia finală va fi luată marţi
Surse: Primul tur al alegerilor prezidenţiale, în data de 15 septembrie sau 29 septembrie. Decizia finală va fi luată marţi

Coaliţia de guvernare a decis, joi, două variante de lucru privind calendarul alegerilor prezidenţiale, şi anume ca primul tur să fie pe 15 septembrie sau pe 29 septembrie.

Mesajul transmis de Zelenski României pentru oferirea unui sistem de apărare aeriană Patriot
Mesajul transmis de Zelenski României pentru oferirea unui sistem de apărare aeriană Patriot

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că decizia României de a oferi ţării sale un sistem de apărare aeriană Patriot va consolida scutul de apărare aeriană al Ucrainei, precum şi securitatea în întreaga Europă.

Cine ar fi cei doi judecători care l-au scăpat de pedeapsă pe Mario Iorgulescu. Cine s-ar fi opus
Cine ar fi cei doi judecători care l-au scăpat de pedeapsă pe Mario Iorgulescu. Cine s-ar fi opus

Judecătoarea Lia Savonea, fosta şefă a CSM, a făcut parte din completul care a dispus joi rejudecarea dosarului în care Mario Iorgulescu avea o condamnare definitivă de 13 ani şi 8 luni închisoare, informează Agerpres.