Protest de amploare în Belarus, 100.000 de oameni au ieșit în stradă. Lukaşenko, somat să cedeze ''Ultimatumului Poporului'

Ultima actualizare: 25-10-2020 21:07
Protest de amploare în Belarus, 100.000 de oameni au ieșit în stradă. Lukaşenko, somat să cedeze ''Ultimatumului Poporului'
Getty

Peste 100.000 de oameni au manifestat duminică împotriva preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, care nu a cedat deloc în faţa ''ultimatumului'' pe care i l-a dat opoziţia pentru a se retrage de la putere.

''Astăzi la ora locală 23:59 (20:59 GMT) expiră ''Ultimatumul Poporului'' şi, dacă cererile nu sunt îndeplinite, belaruşii vor începe greva naţională'', a scris pe Telegram, Svetlana Tihanovskaia, opozanta autoexilată în străinătate după alegerile prezidenţiale la care a fost contracandidata lui Lukaşenko, scrutin câştigat de acesta din urmă cu 80% din voturi conform rezultatelor pe care opoziţia le consideră fraudate.

Forţele de ordine au folosit duminică grenade asurzitoare pentru dispersarea manifestanţilor şi au fost operate cel puţin o sută arestări, conform ONG-ului de apărare a drepturilor omului Vesna şi canalelor de pe Telegram ale opoziţiei ce arată scene de panică printre manifestanţi.

În ''ultimatumul'' dat preşedintelui, Tihanovskaia mai cere încetarea presiunilor din partea poliţiei şi eliberarea tuturor ''deţinuţilor politici'', numeroşi opozanţi fiind arestaţi înainte şi după alegerile din 9 august.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO