Prinţul Harry, declarații dure în procesul contra Mirror Group: Presa „josnică” are mâinile pătate de sânge

×
Codul embed a fost copiat

Prinţul Harry a lansat un atac vehement la adresa presei "josnice" marţi, când a învinovăţit tabloidele pentru că i-au distrus adolescenţa şi relaţiile sale ulterioare, informează Reuters.

Declarațiile au fost făcute în timp ce a depus mărturie în instanţă împotriva editorului unui tabloid pe care îl acuză de săvârşirea unor activităţi ilegale.

Prinţul Harry, al cincilea în ordinea de succesiune, a devenit primul membru cu rang înalt din familia regală a Regatului Unit care a depus mărturie în instanţă după o pauză de peste un secol într-un proces pe care el şi alte 100 de persoane l-au deschis împotriva Mirror Group Newspapers (MGN).

Reclamanţii au acuzat editorul tabloidelor Daily Mirror, Sunday Mirror şi Sunday People de interceptări telefonice practicate pe scară largă şi de obţinerea ilegală de informaţii private între 1991 şi 2011.

Fiul cel tânăr al regelui Charles al III-lea a zâmbit în faţa reporterilor atunci când a sosit marţi dimineaţă la Curtea Supremă din centrul Londrei, unde a răspuns întrebărilor ce i-au fost adresate timp de mai multe ore de avocatul MGN, Andrew Green, în legătură cu cele peste 33 de articole despre care Harry afirmă că includ detalii ce ar fi fost obţinute ilegal.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

"Fiecare dintre aceste articole a jucat un rol important, un rol distructiv în adolescenţa mea", a declarat el, scrie Agerpres.

Andrew Green a început prin a-i cere scuze lui Harry în numele MGN pentru unul dintre articole, despre care a recunoscut că a conţinut informaţii obţinute ilegal.

"Nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată şi asta nu se va mai întâmpla", a adăugat avocatul, precizând că dacă instanţa va stabili că MGN a comis infracţiuni şi în alte ocazii, "atunci veţi fi îndreptăţit la scuze mai extinse şi le veţi primi".

În mărturia lui scrisă, Harry a denunţat felul în care a fost tratat de către presă. El a spus că a fost catalogat drept "un prinţ playboy", "un prost", "un ratat" şi "un tip care renunţă".

Harry a mai spus că presa a încercat să îi distrugă relaţiile cu fostele lui iubite, învinovăţind tabloidele pentru despărţirea lui de Chelsy Davy şi pentru micşorarea cercului său de prieteni, fapte care i-ar fi provocat accese de depresie şi paranoia.

"Privind acum înapoi, acest comportament din partea lor a fost complet josnic", a adăugat prinţul Harry, potrivit căruia tabloidele au incitat publicul la "ură şi hărţuire" faţă de viaţa lui privată şi cea a soţiei sale, Meghan.

"Cât de mult sânge va mai trebui să păteze degetele cu care ei scriu (articole, n.red.) înainte ca cineva să oprească această nebunie?", a adăugat el.

Întrebat de avocatul Green dacă a sugerat prin acea declaraţie că jurnaliştii grupului MGN care au scris articolele aflate în centrul procesului aveau mâinile pătate cu sânge, prinţul Harry a răspuns astfel: "Unii dintre editori şi jurnalişti sunt responsabili de a fi provocat multă durere, supărare şi în anumite cazuri - poate din neatenţie - chiar moartea" unor oameni.

Harry, primul membru cu rang înalt al familiei regale care depune mărturie la tribunal după o pauză de 130 de ani, a mai spus că mii sau chiar milioane de articole au fost scrise despre el, în timp ce avocatul Green l-a întrebat dacă a citit articolele vizate în momentul în care acestea au fost publicate de MGN.

Avocatul a încercat totodată să pună sub semnul întrebării afirmaţia prinţului britanic că informaţiile ar fi fost obţinute ilegal şi a declarat că stresul suferit de Harry a fost cauzat mai degrabă de felul în care presa generalistă a acoperit din punct de vedere mediatic familia regală britanică, nu de articolele publicate de MGN.

Andrew Green i-a mai spus spus lui Harry că acuzaţia potrivit căreia articolul în care se afirma că prinţul britanic şi-a fracturat un deget în adolescenţă ar fi fost rezultatul unei interceptări telefonice ilegale sau al unei obţineri ilegale de informaţii, aparţine "total de domeniul speculaţiei".

Procesul de şapte săptămâni intentat împotriva MGN a început luna trecută, când Harry şi ceilalţi reclamanţi au afirmat că interceptările telefonice şi obţinerile ilegale de informaţii au fost realizate cu ştiinţa şi aprobarea editorilor seniori şi a directorilor grupului.

Aproximativ 20 de spectatori au stat la coadă pentru a ocupa locurile alocate publicului în sala de judecată.

Luni, avocatul prinţului britanic, David Sherborne, a declarat că mama lui Harry, regretata prinţesă Diana, a fost şi ea o victimă a interceptărilor telefonice. Prinţul Harry a făcut trimitere la acest fapt în declaraţia lui de martor, în care l-a învinovăţit pe un fost editor de la Daily Mail, Piers Morgan.

Piers Morgan, devenit între timp un celebru prezentator TV şi care lucrează pentru grupul News Corp deţinut de Rupert Murdoch, a negat întotdeauna că ar fi fost implicat sau că ar fi ştiut despre acele interceptări telefonice sau orice activităţi ilegale.

Grupul MGN, deţinut de Reach, a recunoscut anterior că ziarele sale au fost implicate în interceptări telefonice, încheind astfel acorduri cu 600 de reclamanţi, însă avocatul Andrew Green a precizat că nu există nicio dovadă că Harry ar fi fost victima unei astfel de practici.

Editorul a argumentat că unele dintre informaţiile personale vizate de acest proces au fost obţinute de la asistenţi regal de rang înalt, inclusiv de la unul dintre foştii consilieri principali ai tatălui prinţului Harry.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
Citește și...
Occidentul a dat undă verde Ucrainei să atace Rusia. Zelenski a primit ce își dorea
Occidentul a dat undă verde Ucrainei să atace Rusia. Zelenski a primit ce își dorea

Noul ministru de Externe leton, Baiba Braže, a declarat că Ucraina a primit arme occidentale de la unii parteneri, cu permisiunea de a lovi teritoriul rusesc, potrivit Ukrainska Pravda.

Prima țară care se alătură procesului de genocid intentat de Africa de Sud împotriva Israelului la Haga
Prima țară care se alătură procesului de genocid intentat de Africa de Sud împotriva Israelului la Haga

Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a declarat miercuri că Turcia se va alătura procesului de genocid intentat de Africa de Sud împotriva Israelului la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga.

Chinul prin care trece o femeie care și-a făcut o operație în Turcia. „Chiar și o infecție minoră m-ar putea ucide”
Chinul prin care trece o femeie care și-a făcut o operație în Turcia. „Chiar și o infecție minoră m-ar putea ucide”

O mamă a trei copii avertizează oamenii să nu se opereze în străinătate, după ce a fost nevoită să i se extirpe splina și aproape și-a pierdut viața în urma unei proceduri de slăbire făcută gresit în Turcia.

 

Recomandări
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

Stare de asediu în Istanbul. Violențe la manifestațiile de 1 Mai. Peste 40.000 de polițiști arestează protestatari. VIDEO
Stare de asediu în Istanbul. Violențe la manifestațiile de 1 Mai. Peste 40.000 de polițiști arestează protestatari. VIDEO

Istanbulul este în stare de asediu după violențele izbucnite la manifestațiile de 1 Mai. Sute de oameni au fost reţinuţi de forţele de ordine, relatează AFP.

Ucraina ridică în aer avioanele de luptă F-16. Kievul a anunțat de când vor începe să facă ravagii pe front
Ucraina ridică în aer avioanele de luptă F-16. Kievul a anunțat de când vor începe să facă ravagii pe front

Kievul a transmis că va începe să opereze cu avioanele de luptă F-16 mai curând de cât se preconiza.