Prima dezbatere electorală dintre Johnson și Corbyn. Subiectul principal, Brexit

Dată publicare: 20-11-2019 20:43
Dată actualizare: 20-11-2019 20:43


Liderii celor două partide majore din Marea Britanie s-au duelat aseară pe tema Brexitului, în prima dezbatere dinaintea alegerilor generale, convocate pe 12 decembrie.

Conservatorul Boris Johnson, i-a atacat pe laburiști, susținând că aceștia oferă doar dezbinare și impas.

În replică, Jeremy Corbyn a declarat că partidul săuva rezolva Brexitul, oferind poporului ultimul cuvânt. Totuși, în decurs de o oră, Corbyn a refuzat de nouă ori să răspundă tranșant dacă este pro sau anti-Brexit.

Premierul Boris Johnson a convocat alegeri anticipate cu intenția de a obține o majoritate parlamentară solidă, că să poată finaliza Acordul cu Uniunea Europeană cu privire la Brexit. El a promis finalizarea a ceea ce numește o "mizerie națională".

Liderul conservator și-a atacat rivalul, un eurosceptic cu vechime, în punctul său slab: ezitările în privința Brexitului.

Boris Johnson: „Domnul Corbyn propune negocierea unui nou Tratat, pe care apoi să-l supună unui referendum. Ce nu știm însă e , și l-am mai întrebat asta, pentru ce va face campanie domnul Corbyn: pentru Brexit ori pentru rămânere? Domnule Corbyn, puteți răspunde la această întrebare?”

Jeremy Corbyn: „Evident, vom negocia un alt Acord și vom da poporului posibilitatea să aleagă între acest Acord și rămânere în UE, iar guvernul meu va pune în aplicare rezultatul votului”.

Laburistul Jeremy Corbyn pledează pentru un nou acord, care să prevadă existența unei uniuni vamale și a unor relații strânse cu europenii în cadrul unei piețe comune.

Boris Johnson: „Și tot n-am aflat, Julie, ia notă de asta! Rămâne o mare necunoscută în această dezbatere, un spațiu alb. Nu știm. E o mare enigmă, un puzzle, un mister. Domnul Corbyn va face campanie pentru Acordul pe care îl propune ori își va îndemna colegii laburiști să distrugă ceea ce el tocmai a creat?”

Jeremy Corbyn: „Ba e foarte limpede: trei luni vom negocia și în șase luni facem referendum, iar cu asta basta”

Întrebat pe cine simpatizează dintre liderii străini, Boris Johnson a stârnit râsete în public:

Boris Johnson: „Dintre liderii străini? Cred că îi plac pe toți cei 27 de șefi de stat ori de guvern din UE, pe toți, pentru că mi-au oferit un Acord grozav!”

În acest moment, conservatorii conduc în sondaje, cu 42% din intențiile de vot, însă analișții cred că rezultatul alegerilor rămâne imprevizibil.


VIDEO PROTVPLUS.RO