Premierul japonez anunță o întâlnire istorică cu Kim Jong-un: „Spargem zidul neîncrederii”

Ultima actualizare: 28-01-2019 14:01
Shinzo Abe
Getty

Premierul japonez Shinzo Abe a pledat, luni, pentru o întâlnire cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, pentru a „sparge zidul de neîncredere reciprocă” și stabilirea de relații diplomatice între cele două țări.

Într-un discurs marcând deschiderea unei noi sesiuni parlamentare, şeful guvernului japonez s-a angajat de asemenea să aducă relaţiile dintre China şi Japonia la „nou stadiu” şi să consacre un buget record pentru renovarea infrastructurii nipone, informează AFP, citat de Agerpres.

„Voi acţiona cu hotărâre, profitând de orice ocazie pentru a sparge zidul neîncrederii reciproce şi o voi face direct printr-o întâlnire cu liderul Kim Jong-Un pentru a rezolva problema nucleară, pe cea a programului de rachete al Coreei de Nord, precum şi răpirile” de japonezi în anii 1970-1980, a declarat Abe.

El nu a sugerat nicio dată exactă privitor la o astfel de întâlnire, dar propunerea sa intervine într-un moment în care Kim Jong-Un a ordonat pregătirea celui de-al doilea summit cu preşedintele american Donald Trump, care ar putea avea loc până la sfârşitul lunii februarie.

„Îmi voi stabili ca obiectiv normalizarea relaţiilor diplomatice punând capăt unui trecut nefericit”, a declarat şeful executivului nipon, folosind un eufemism diplomatic folosit de Japonia referitor la abuzurile comise de colonizatorul japonez în Peninsula Coreeană înainte şi în cursul celui de-al Doilea Război Mondial.

Acest mesaj conciliant contrastează cu cel pronunţat exact acum un an de către Shinzo Abe, când se angajase „să forţeze Coreea de Nord să-şi schimbe politica” şi a calificat programele nuclear şi balistic dezvoltate de Phenian drept o „ameninţare gravă şi iminentă fără precedent.”

Abe încearcă de mai mult timp să rezolve problema răpirilor de către agenţi nord-coreeni a unor cetăţeni japonezi în perioada Războiului Rece.

Cât priveşte China, el a afirmat că legăturile au 'revenit în totalitate la normalitate' după întâlnirea sa cu preşedintele Xi Jinping la Beijing anul trecut. Xi este aşteptat să efectueze în 2019 prima sa vizită oficială în Japonia.

„Voi desfăşura o activitate diplomatică intensă în raport cu vecinii noştri pentru a face din Asia de Nord-Est un loc al păcii şi prosperităţii stabile”, a promis prim-ministrul japonez.

Referitor la problemele interne, el a promis cheltuieli de 7 miliarde de yeni (aproximativ 56 de miliarde de euro) pentru renovarea drumurilor şi a podurilor uzate, într-o ţară aflată constant sub incidenţa dezastrelor naturale, cum ar fi inundaţiile, taifunurile şi cutremurele de pământ.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO