Premierul Cehiei, supranumit "Domnul fara pata", a demisonat. Cine e "influenta blonda"

×
Codul embed a fost copiat

In Cehia, scandalul de coruptie si abuz de putere l-a costat functia pe seful guvernului. Luni seara, premierul Petr Necas si-a prezentat demisia, in incercarea de a salva coalitia de la guvernare.

Sefa de cabinet - si iubita lui, dupa cum scriu ziaristii din Praga - a fost pusa sub acuzare, dupa ce ar fi cerut serviciului de informatii militare sa urmareasca mai multe persoane private, inclusiv pe sotia premierului.

Presat sa se retraga, dupa ce sefa lui de cabinet, dar si multi politicieni apropiati au fost arestati si acuzati de abuz de putere, premierul a declarat aseara ca e "constient de responsabilitatea sa politica".

Petr Neceas, prim-ministru demisionar: "Doamnelor si domnilor, fireste ca inteleg situatia creata incepand de miercuri si sunt constient de consecintele acesteia pentru mine. /Sunt pe deplin constient ca haosul din viata mea personala afecteaza in acest moment scena politica din Cehia si Partidul Civic Democratic. De aceea, voi demisiona din postul de prim-ministru."

Numit pana acum "Domnul fara pata", Neceas mai avea un an de mandat. El a anuntat ca va renunta si la functia de conducere a partidului de centru dreapta ODS.

Citește și
Nova
Reactia premierului ceh dupa arestarile la nivel inalt: "N-am de ce sa ma gandesc la demisie"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Influenta blonda, despre a carei relatie cu premierul presa de scandal scria de ani buni, a fost arestata sambata. Procurorii detin dovezi ca ea ar fi ordonat serviciului secret militar s-o urmareasca pe sotia premierului. Filajul chiar s-a produs.

Miercurea trecuta, 400 de agenti de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate au descins simultan la domiciliile mai multor oameni de afaceri legati de primaria Pragai si suspectati de numeroase infractiuni. Unii au reusit sa fuga din Cehia inainte sa ajunga politia la ei.

Autoritatile cred ca sefa de cabinet a premierului, Jana Nagyova, ar putea fi implicata in toate aceste afaceri. Ea risca 5 ani de inchisoare.

Cehii sunt deopotriva revoltati si resemnati.

Soarta guvernului atarna de decizia presedintelui Milos Zeman. Potrivit Constitutiei, el poate sa accepte noua propunere de premier facuta de coalitia de guvernament ori sa convoace alegeri anticipate.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
"Blonda" care a aruncat Guvernul Cehiei in criza. E anchetata dupa ce a filat-o pe sotia premierului

La Praga, premierul Neceas se lupta sa-si salveze guvernul.

Reactia premierului ceh dupa arestarile la nivel inalt:
Reactia premierului ceh dupa arestarile la nivel inalt: "N-am de ce sa ma gandesc la demisie"

Cutremur politic in Cehia, unde are loc o operatiune fara precedent. Numerosi apropiati ai premierului Petr Neceas, politicieni, fosti ministri si oameni de afaceri au fost arestati, fara ca politia sa ofere prea multe informatii.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.