Povestea din spatele fotografiei lui Hitler îmbrățișând o fetiță evreică. Cine este copila

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Rosa Bernile Nienau si Hitler
Getty

O fotografie în care Adolf Hitler îmbrățișează cu afecțiune o fetiță de 7 ani ascunde o realitate întunecată.

Rosa Bernile Nienau, o fetiță de origine evreiască, se afla cu mama sa în mulțimea care celebra ziua de naștere a lui Hitler, la Berghof, în 1933. Când acesta a aflat că și copila este născută în aceeași zi cu el, a invitat-o în casă, unde au făcut împreună câteva fotografii.

Momentul a fost surprins de Heinrich Hoffman în 1933 la Berghof, cu doar șase ani înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Aceasta a fost scoasă la licitație în Maryland și s-ar putea vinde cu 10.000 de dolari, scrie BBC News.

„Versiunea semnată de Hitler n-a mai fost făcută publică până acum. Hitler se poza frecvent cu copii, în scopuri propagandistice. Ceea ce este șocant la această poză este că pare să o îndrăgească cu adevărat pe această fetiță. Am fost pur și simplu șocat. A dezvoltat o prietenie față de „unchiul Hitler”, care a durat până în 1938”, a declarat Bil Pangoupulos, cel care a scos-o la licitație.

Ceea ce a pus bazele prieteniei dintre Hitler și micuța Rosa a fost ziua de naștere comună. Nici măcar atunci când a aflat că micuța este de origine evreiască nu și-a schimbat atitudinea față de ea, scrie Daily Mail. Astfel, el i-a trimis copilei o copie a fotografiei făcute cu ocazia întâlnirii lor din 1933.

„Draga și atenta Rosa Ninau și Adolf Hitler, 16 iunie 1993”, a scris el pe spatele fotografiei.

Între 1928 și 1935, fata i-a trimis lui Hitler și consilierului său Wilhelm Bruckner cel puțin 17 scrisori, până când secretarul liderului nazist, Martin Bormann, le-a transmis Rosei și mamei sale să nu îl mai contacteze. Cu toate acestea, Hitler a fost deranjat de acest ordin al secretarului lui, care invoca „lipsa de puritate”.

„Sunt oameni care au un adevărat talent în a-mi distruge orice sursă de fericire”, i-ar fi zis Adolf Hitler lui Hoffman, care ulterior a scris o carte intitulată „Hitler a fost prietenul meu.”

„Rosa și Hitler deveniseră foarte apropiați, atât de apropiați încât dictatorul a refuzat toate apelurile de a rupe legătura cu ea. În cele din urmă, cele două au fost obligate să se țină departe de el”, a mai explicat Pangoupulos.

În această carte publicată în 1955, fotograful a mai inclus o altă fotografie cu cei doi, pe care a denumit-o „Drăguța lui Hitler.” Din imagini se vede cum cei doi se îmbrățișează, în timp ce fetița i s-ar fi adresat liderului nazist cu „unchiul Hitler.”

Potrivit Daily Mail, când Hitler s-a împrietenit cu Rosa, era deja în vigoare legea care le permitea naziștilor să persecute evrei.
La un an după ce Rosa și mama sa au fost obligate să rupă legătura cu liderul nazist, a început al Doilea Război Mondial.

Până la finalul lui, șase milioane de evrei și-au pierdut viața. Rosa a murit într-un spital din Munchen, în 1943, la 10 ani de la prima discuție cu Hitler. Fata era doar pe un sfert de origine evreiască. 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO