Planul pentru Brexit, oprit de o lege din 1604. May va cere amânarea ieşirii din UE


Ultimul update: Marti 19 Martie 2019 20:46
Data publicarii: Marti 19 Martie 2019 19:35
Categorie: Stiri externe

Când mulţi credeau, că nu se poate mai rău, Brexit-ul s-a adâncit în haos. Preşedintele Camerei Comunelor a anunţat că nu va permite premierului să supună votului pentru a treia oară acordul respins vehement de aleşi, în 2 rânduri.

Membrii guvernului, au vorbit despre o "criză constituţională", în timp ce caută soluţii, pentru a ocoli hotărârea. Theresa May, îi va trimite o scrisoare preşedintelui Consiliului European, în care va cere o amânare a Brexitului, pana la 30 iunie, potrivit presei britanice.

John Bercow Preşedintele Camerei Comunelor a dat peste cap, în ultimul moment, planul Theresei May de a cere legislativului să voteze pentru a treia oară acordul de Brexit. "Guvernul nu poate, potrivit legii, să ceară Camerei Comunelor să voteze asupra aceleiaşi propuneri prezentate săptămâna trecută şi respinse cu 149 de voturi diferenţă."

John Bercow a invocat o lege din 1604 care interzice parlamentului să se exprime de două ori în aceiaşi sesiune asupra unui text identic, cum este cazul acordului de Brexit care urma să fie supus votului mâine. Anunţul a stârnit indignare şi chiar furie în rândul conservatorilor loiali lui May. Bercow, care a votat pentru rămânerea Marii Britanii în Uniune, a fost acuzat că e vanitos şi nu dă dovadă de imparţialitate.

Chiar şi în faţa acestei noi piedici, Theresa May nu vrea să renunţe la înţelegerea negociată greu cu europenii.

Stephen Barclay, Secretarul britanic pentru Brexit: "Obiectivul premierului e să obţină acordul parlamentului pentru acest acord şi să obţină o scurtă amânare din partea europenilor. O amânare de lungă durată e luată în calcul doar dacă acordul va fi respins."

Anunţul din parlament complică şi mai mult situaţia lui May. Premierul merge joi la Bruxelles pentru ceea ce ar fi trebuit să fie ultimul ei summit. Ea le va cere liderilor europeni tot mai exasperaţi de situaţie să aprobe amânarea Brexitului.

Michael Roth, ministrul de externe german: "Am luat un mic dejun consistent în această dimineaţă cu colegii mei, aşa că nu am apetit pentru discuţii lipsite de substanţă şi negocieri abstracte legate de Brexit. Vă rog, hotărâţi-vă, dragi prieteni de la Londra, hotărâţi-vă. Timpul se scurge.

VIDEO PROTVPLUS.RO