Liderul spiritual care susţine că e Iisus, dar a îmbolnăvit de coronavirus o întreagă ţară

Ultima actualizare: 02-03-2020 13:54
Plângere penală împotriva unei secte din Coreea de Sud devenită focar de coronavirus
arcgis.com

Autoritățile din Seul au început o anchetă asupra liderilor unei secte creştine aflate în centrul epidemiei cu coronavirus din această ţară, acuzând-o că a refuzat să coopereze în eforturile de a opri boala, conform Reuters.

Fondatorul bisericii şi-a cerut scuze, luni, pentru responsabilitatea acestei organizaţii în propagarea epidemiei.

Biserica Shincheonji a lui Isus este o sectă sud-coreeană, al cărei fondator susţine că este Mântuitorul şi va lua cu cel în ceruri 144.000 de credincioşi.

O membră a sectei, în vârstă de 61 de ani, ar fi răspândit noul coronavirus în cursul ceremoniilor religioase, după ce a minţit că nu a călătorit în China.

O mare majoritate a celor peste 4.000 de cazuri confirmate de coronavirus din Coreea de Sud, cel mai mare număr înregistrat în afara Chinei, au legătură cu organizaţia Shincheonji, Biserica lui Iisus, creată în 1984 de Lee Man-hee, care face obiectul veneraţiei adepţilor.

Park Won-soon, primarul capitalei Seul, a afirmat că, dacă Lee şi alţi lideri ai mişcării ar fi cooperat, ar fi putut fi luate măsuri preventive care ar fi salvat viaţa unor persoane ucise de virus.

„Situaţia este foarte gravă şi urgentă, dar unde sunt liderii Shincheonji, inclusiv Lee Man-hee, principalul artizan al acestei crize?”, a scris duminică seara pe Facebook primarul din Seul.

Liderul sectei și alți 12 oameni, anchetați pentru omucidere

 

Municipalitatea din Seul a anunţat într-un comunicat separat că a depus o plângere penală la procuratura din capitală, cerând anchetarea lui Lee şi a altor 12 persoane, sub acuzaţia de omucidere şi încălcarea legislaţiei privind controlul bolilor. Biroul procurorului a indicat că examinează plângerea.

Luni, la Gapyeong, în nordul Coreei de Sud, Lee Man-hee, în vârstă de 88 de ani, a îngenuncheat de două ori în faţa ziariştilor, declarând că doreşte să prezinte oamenilor „scuze sincere în numele membrilor”.

„Nu a fost intenţionat, dar mulţi oameni au fost contaminaţi. Noi am depus toate eforturile, dar nu am putut împiedica (propagarea virusului). Cer iertare populaţiei”, a spus Lee în faţa unui lăcaş al sectei sale, huiduit de un grup de manifestanţi.

Caracterul ocult al sectei, de vină pentru epidemia de coronavirus

 

Potrivit autorităţilor sanitare sud-coreene, marea majoritate a celor 3.000 de cazuri confirmate în oraşul Daegu sunt legate de o filială a bisericii Shincheonji, unde o persoană testată pozitiv în februarie a luat parte de două ori la slujbele cultului.

Mulţi susţin că numărul mare de cazuri de contaminare cu coronavirus asociate cu această biserică se explică prin caracterul ei ocult şi înghesuiala de la întâlnirile membrilor.

Alte 600 de cazuri au fost înregistrate în provincia Daegu.

Peste 4.000 de persoane sunt infectate cu coronavirus în Coreea de Sud

 

Centru sud-coreean pentru controlul şi prevenirea bolilor a anunţat luni 476 de cazuri noi de contaminare, ceea ce ridică numărul total la 4.212, cu 22 de decese.

Într-un comunicat emis duminică, Shincheonji a făcut apel la încetarea „stigmatizării, urii şi defăimării” adepţilor ei, afirmând că de fapt cooperează cu autorităţile.

Autorităţile sanitare au menţionat că au obţinut o listă cu 317.320 de membri şi „ucenici” ai mişcării, despre care unele administraţii locale au avertizat că nu este exhaustivă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO