Peste 1.000 de persoane ar fi murit în urma protestelor din Iran. „Regimul blochează informația”


Ultimul update: Joi 05 Decembrie 2019 20:26
Data publicarii: Joi 05 Decembrie 2019 20:19
Categorie: Stiri externe
proteste iran

Forţele de securitate ale regimului de la Teheran este posibil să fi ucis peste 1.000 de iranieni în timpul reprimării violente a protestelor care au izbucnit la jumătatea lui noiembrie, a declarat joi emisarul SUA pentru Iran, Brian Hook, relatează AFP.

„Ştim cu certitudine că au existat sute şi sute” de morţi, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă de la Washington. 

„Pare că regimul a putut ucide peste 1.000 de cetăţeni iranieni de la începutul protestelor”, a adăugat el, recunoscând că acest bilanţ „nu este sigur, pentru că regimul blochează informaţia”.

„Mii şi mii de iranieni au fost răniţi. Şi cel puţin 7.000 de manifestanţi au fost plasaţi în detenţie”, a mai declarat emisarul.

Protestele au izbucnit pe 15 noiembrie, după anunţarea unei creşteri puternice a preţului la benzină, în plină criză economică şi s-au răspândit în circa 100 de oraşe. Însă autorităţile, care au blocat internetul în timpul manifestaţiilor, au anunţat că au restabilit ordinea în câteva zile.

Până în prezent organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului au evocat o reprimare sângeroasă a protestelor, dar un bilanţ inferior celui avansat joi de SUA. Amnesty International a estimat că cel puţin 208 persoane au fost ucise de forţele de ordine iraniene.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo le-a cerut iranienilor să trimită guvernului american înregistrări video, fotografii sau mărturii privind reprimarea protestelor.

Potrivit lui Brian Hook, Departamentul de Stat al SUA a primit 32.000 de mesaje până în prezent. Bilanţul de peste 1.000 de morţi se bazează pe aceste mesaje, dar şi pe colectarea de informaţii şi pe rapoartele organizaţiilor internaţionale, a precizat el.

„La asta asistăm prin recentele manifestaţii, este cea mai gravă criză politică cu care regimul a fost confruntat de 40 de ani”, respectiv de la revoluţia în urma căreia a fost instaurată actuala Republică Islamică, a dat asigurări emisarul american.

Sursa: Agerpres

Trump: Iranul omoară mii de oameni pentru că protestează
Bilanțul îngrozitor al protestelor din Iran. Cel puțin 200 de oameni au murit într-o lună
Avertisment din Orientul Mijlociu:
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33