Pățania unei femei care nu a făcut nimic 20 de ani la locul de muncă, dar avea salariu. „Preferă să o plătească”
O femeie din Franța este o „angajată fantomă” la o mare firmă de telecomunicații și spune că din 2004 este plătită cu toate că nu face nimic la muncă.
Laurence Van Wassenhove lucrează în companie din 1993 și până în 2002 a avut un post de secretară. Ea suferă de paralizie parțială a feței și de epilepsie, astfel că angajatorul a ținut cont de cerințele sale privind jobul.
În acel an, femeia a cerut să fie mutată într-o altă regiune a țării pentru a fi mai aproape de casă, dar noul ei loc de muncă nu a mai ținut cont de cerințele sale, scrie La Depeche.
„Preferă să o plătească decât să o pună la treabă”
Femeia nu a mai primit task-uri de la superiorul ei, ci a stat în companie fără a face nimic. Timp de 20 de ani, ea a primit slaariul integral, dar fără a avea vreo atribuție. Un raport al serviciului de medicină a muncii a confirmat spusele angajatei.
Laurence Van Wassenhove a raportat situația la la inspecția muncii și la Autoritatea pentru Lupta împotriva Discriminării și cu toate că în 2015 compania a fost mandatată să rezolve situația, lucrurile nu s-au schimbat.
Avocatul femeii susține că astfel, angajatorul a încercat să o facă să renunțe la locul de muncă. „Preferă să o plătească decât să o pună la treabă”, a spus avocatul lui Laurence. El a precizat și că femeia a depus o plângere împotriva companiei și a patru manageri pentru „hărțuire morală și discriminare la locul de muncă legate de starea de sănătate”.
Tot el a spus că posibilitatea de a munci pentru un om cu dizabilități înseamnă a avea un loc în societate, recunoaștere și legături sociale. În schimb, femeia a fost pusă „la dulap”.
În iulie 2023, avocatul David Nabet-Martin a informat compania despre situația clientei sale, iar ulterior aceasta a depus o plângere oficială. „Clienta mea a fost victima discriminării și excluderii la locul de muncă începând din 2004”, a declarat avocatul.
Acesta a adăugat că, în cei aproape douăzeci de ani de marginalizare, Laurence Van Wassenhove nu a avut ocazia să primească o mărire de salariu, ceea ce i-a limitat veniturile și, totodată, pensia. Femeia estimează că astfel a suferit o pierdere financiară de aproximativ 650.000 de euro.