Orașul ucrainean Herson ar putea începe să folosească rubla rusească începând de duminică

Ultima actualizare: 01-05-2022 15:28
rubla ruseasca
imago-images.com

Rubla rusească ar putea fi folosită în Herson începând de duminică - potrivit forțelor susținute de Rusia care a preluat controlul în orașul din sudul Ucrainei.

Primarul ucrainean din Herson, care a fost înlăturat de autoritățile ruse, a transmis că nu crede că acest lucru va fi posibil deoarece singurul sistem bancar funcțional din regiune este ucrainean, nu rus.

În ciuda faptului că se află sub ocupație de 60 de zile, mulți dintre rezidenți încearcă să găsească modalități mici de a sfida forțele ruse - cum ar fi schimbul oricăror ruble pe care le primesc în moneda Ucrainei, scrie BBC.

Semnul Z - un simbol pro-rus - a apărut în oraș. Steagurile Rusiei au fost agățate deasupra instituțiilor guvernamentale din Herson. Televiziunea ucraineană a fost, în mare parte, oprită și înlocuită cu știri rusești. Soldații ruși conduc vehicule armate prin centrul orașului.

Acum, schimbarea monedei în regiunea este încă o încercare de a șterge identitatea ucraineană.

Cred că cei mai mulți oameni vor pleca dacă va fi introdusă rubla. În acest moment încă există centre de schimb valutar care funcționează în oraș. Dacă voi fi plătită în ruble, cred că voi merge și le voi schimba în hrivna, cred că și alții vor face la fel. Este ca un mic protest”, a spus o femeie din Herson.

Aceasta nu este singura care are un astfel de plan. Știrile din Ucraina spun că unele pensii au fost acordate în ruble, însă oamenii le-au schimbat deja în moneda Ucrainei.

Aproximativ 40% din populația din Herson a plecat de la începutul invaziei, conform primarului.

Mulți locuitori au spus mărturisit pentru BBC că se chinuie să plătească pentru câteva alimente, în timp ce rafturile supermarketurilor sunt goale. Aceștia spun că magazinele, restaurantele și afacerile locale sunt închise iar mare parte din economie s-a oprit.

La începutul săptămânii, conducerea orașului Herson a fost preluat de o altă administrație, deoarece primarul Kolikhaiev „nu coopera” cu forțele ocupante, potrivit agenției de propagandă din Rusia RIA.

Dar fostul primar spune că nu s-a oprit din muncă. Și susține că este sceptic în ceea ce privește introducerea rublei rusești în Herson.

Nu am primit nicio confirmare că a fost introdusă. Când poate să apară? Când trezoreria și sistemul bancar al Ucrainei vor înceta să funcționeze? Orice se poate întâmpla sub ocupație, nu pot intra în capul Rusiei să aflu la ce se gândesc ei. Dacă încearcă să introducă rubla aici, ne-am intoarce în 1992 când Ucraina și-a câștigat independența”, a spus primarul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO