Operatiunea de salvare s-a incheiat! Toti minerii sunt teferi!

×
Codul embed a fost copiat

Minerii chilieni, blocati din 5 august in subteran, au fost scosi unul cate unul intr-o operatiune extrem de complicata, pentru ca exista riscul unor alunecari de teren.

14 Octombrie 2010

03:50 Luis Urzúa este ultimul miner care a fost scos la suprafata din mina San Jose. El este liderul care i-a ajutat pe mineri sa supravietuiasca in adancuri.

03:25 Ariel Ticona este penultimul miner care a fost scos din mina. Ariel a devenit tata in timp ce era captiv in subteran.Sotia sa a nascut o fetita pe 14 septembrie.

03:00 Pedro Cortes este minerul cu numarul 31 care a iesit din subteran. Acesta a fost intampinat de fiica lui.

Citește și
Mineri supravietuitori in Chile
Cei 33 de mineri blocati in subteran in Chile au sarbatorit ziua nationala
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

02:41 Raúl Bustos este minerul cu numarul 30 care a iesit din subteran cu ajutoarul capsulei. Acesta a fost asteptat de familie si prieteni.

02:14 Juan Aguilar Gaete este cel de-al 29-lea miner scos. Barbatul este in varsta de 49 de ani si lucra in mina de mai bine de un an.

01:45 Richard Villarroel Godoy este cel de-al 28-lea miner care a fost scos la suprafata din adancuri. In varsta de 23 de ani, Godoy lucra de doi ani in mina inainte de nefericitul incident.

01:19 Franklin Lobos este minerul cu numarul 27 care a fost scos din mina. Barbatul este in varsta de 50 de ani si este o "vedeta" in Chile, cunoscut pentru pasiunea sa pentru fotbal.

00:58 Claudio Acuña Cortés este cel de-al 26-lea miner care a fost scos la suprafata. L-au intampinat mama, iubita si copilul.

00:28 Renán Ávalos Silva este minerul cu numarul 25 care a fost scos din adancuri. Avalos este fratele primului miner care a fost scos din mina.

00:10 José Henríquez González este cel de-al 24-lea miner care a  fost scos in mina. Pe langa faptul ca este miner, Jose este si pastor, el ocupandu-se de ghidarea spirituala a colegilor sai din subteran. Imediat cum a iesit la suprafata, a imbratisat-o pe sotia sa.

13 Octombrie 2010

23:35 Carlos Bugueno, in varsta de 27 de ani, a fost scos din mina de catre echipele de salvatori.

22:55 - Samuel Avalos, de 43 de ani, a iesit si el din mina.

22:35 - Se numeste Yonni Barrios, de 50 de ani, si este al 21-lea miner care vede lumina zilei datorita echipelor de salvatori.

22:01 - Dario Segovia, in varsta de 48 de ani, este al 20-lea miner salvat.

21:15 - Al 19-lea miner a fost salvat. Pablo Royas a fost imbratisat indelung de fiul su, Michael, la iesirea din mina. Rojas, care are 45 de ani, a fost prins in subteran impreuna cu doi veri ai sai: Victor Segovia si Esteban Rojas care au fost si ei scosi la suprafata ceva mai devreme.

21:00 Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a felicitat pe muncitorii salvati si Guvernul chilian pentru eforturile depuse, spunand ca este un eveniment care inspira o lume intreaga.

20:49 Esteban Rojas, in varsta de 44 de ani, este cel de-al 18 lea miner salvat. Barbatul, care a stat mai bine de doua luni captiv in mina, le-a declarat salvatorilor ca este bine.

19:37 - Dupa 69 de zile si operatiune care dureaza de mai bine de 14 ore, a venit randul lui Omar Reygadas sa fie salvat din mina in care a stat captiv. Are 56 de ani, iar fratele lui a inregistrat pe o caseta video momentul in care omul a fost scos la suprafata.

18:48 Daniel Herrera, de 27 de ani, este al 16-lea miner scos din mina de langa San Jose. Mama lui, Alicia Campos, a asistat la intreaga operatiune de salvare a fiului ei si a izbucnit in lacrimi cand l-a vazut.

18:12 Victor Antonio Segovia Rojas, in varsta de 48 de ani, este al 15-lea miner scos din subteran. El este cel care a tinut un fel de "jurnal" al celor 69 de zile petrecute impreuna cu ceilalti 32 de ortaci in subteran.

17:40 - operatiunea de salvare dureaza de peste 12 ore, iar Victor Zamora, de 33 de ani, este al 14-lea miner care ajunge la suprafata dupa 69 de zile de intuneric. Acum, salvarea fiecaruia dintre minerii ramasi in mina dureaza in jur de 40 de minute.

17:03 - Carlos Barrios, in varsta de 27 de ani, a fost si el adus in siguranta la lumina zilei.

16:51 Edison Pena, de 34 de ani, este al 12-lea miner scos la suprafata de echipele de salvatori.

15:40 Jorge Galleguillos, in varsta de 56 de ani, a fost scos cu bine la suprafata  de echipa de salvare.

15:00 Alex Vega, in varsta de 31 de ani, a fost adus cu bine la suprafata.

14:00 Mario Gómez, cel mai batran dintre mineri, in varsta de 63 de ani, a fost scos din subteran.

13:04 Claudio Yanez, in varsta de 34 de ani, a reusit sa fie scos fara probleme de echipa de salvare.

12:20 Jose Ojeda este numele celui de-al saptelea miner salvat.

11:20 Osman Araya, cel de-al saselea miner, a fost salvat si a fost scos.

10:20 Jimmy Sanchez, in varsta de 19 ani, este al cincilea miner care a fost scos la suprafata.

09:13 Al patrulea miner a fost salvat. Se numeste Carlos Mamani si are numai 23 de ani. El lucra de cateva zile in mina, atunci cand a ramas blocat.

08:13 Juan Andres IIlanes de 52 de ani este cel de-al treilea miner care a fost scos la suprafata.

07:15 Mario Sepulveda este cel de-al doilea miner care a fost scos la suprafata. El este in varsta de 39 de ani, este casatorit si are doi copii. Sotia lui l-a descris pe Mario ca fiind un lider innascut.

06:14 Florencio Avalos este primul miner care a fost scos la suprafata. Florencio este casatorit si are doi copii, si a fost captiv in mina alaturi de fratele sau, Renen, in varsta de 29 de ani. A fost ales sa fie primul care sa iasa afara pentru ca era intr-o conditie fizica foarte buna.

05:08 A inceput efectiv operatiunea de salvare a celor 33 de mineri. Manuel Gonzalez a intrat in capsula si a coborat in adancul minei pentru a-i ajuta pe mineri sa ajunga cu bine la suprafata.

04:00 Capsula cu ajutorul careia vor fi transportati minerii la suprafata, a fost testata de specialisti, fara ca cineva sa fie in interiorul ei.

02:19 Barack Obama a trimis un mesaj de incurajare autoritatilor chiliene, dar si minerilor care vor fi scosi la suprafata: "Gandurile si rugaciunile noastre sunt alaturi de curajosii mineri, de familiile lor si de cei care au lucrat atat de greu la salvarea lor."

02:00 Laurence Golbourne, ministrul chilian al mineritului a declarat ca vor mai ramane cateva ore pana la demararea operatiunii de salvare a minerilor din subteran.

01:00  Capsula cu care vor fi salvati minerii - Phoenix - a fost pregatita si dusa la intrarea in tunel. Phoenix cantareste aproximativ 250 de kilograme, este dotata cu tuburi de oxigen si masti, dar si cu o camera de supraveghere indreptata catre gura minei.

00:36 Primul miner care va intra in capsula de salvare va di Florencio Avalos, de 31 de ani. Fratele sau, Renan, este de asemenea prizonier in mina, ca si cumnatul sau Osman Araya. Florencio a lucrat in mina timp de 3 ani si a fost si cel care filma in interiorul minei.

00:10 Presedintele chilian Pinera a declarat ca minerii "nu vor mai fi aceeasi oameni ca inainte de accident", insa poporul chilian este gata sa ii primeasca cu caldura si sa le fie alaturi.

"Tara a invatat din provocari. Chile este gata sa mute muntii, fiind prima tara din America de Sud care aproape a invins saracia."

00:09 Piñera a declarat ca si presedintele Boliviei va veni la mina, in aceasta dimineata, deoarece unul dintre mineri, Carlos Mamani este din Bolivia. Barbatul nu lucra in mina decat de patru zile, inainte sa se intample accidentul. Presedintele chilian a declarat ca operatiunea de salvare s-ar putea sa dureze intre 24 si 48 de ore.

00:02 Presedintele chilian Sebastian Pinera a ajuns la mina San Jose pentru a observa in ce stadiu se afla operatiunea de salvare.

12 Octombrie 2010

Aducerea la suprafata a minerilor este un proces delicat pentru ca exista riscul producerii unor accese de stres, intr-o nacela foarte ingusta ridicata de-a lungul putului de salvare, relateaza AFP.

"Intotodeauna exista riscuri de transportare in plan vertical a unor persoane", a declarat inginerul Andres Sougarret.

"Ele tin de transportul de persoane in general, de caderea de roci sau de detasarea vreunei parti a nacelei", a precizat el. "Dar vom avea mijloacele sa-i deblocam", a adaugat inginerul.

"Exista riscul ca unele roci sa se desprinda (...), blocand avansarea nacelei" cu un diametru de doar 53 de centimetri, intr-un put cu diametrul intre 66 si 70 de centimetri, subliniaza Omar Gallardo, inginer in mine din cadrul Universitatii din Santiago.

Incluzand timpul de pregatire pentru fiecare calatorie, autoritatile apreciaza ca va fi nevoie de aproximativ o ora pentru fiecare miner. Operatiunea va putea fi incheiata in una-doua zile.

Tebuie mentionat ca salvarea minerilor chilieni este cel mai intens mediatizat eveniment din America Latina dupa anii '50 - peste 1.000 de jurnalisti vor urmari la fata locului etapele finale ale operatiunii de salvare a minerilor chilieni.

Desi minerii au fost anuntati inca de la bun inceput ca operatiunile de salvare vor dura poate chiar 3-4 luni, echipele de interventie au putut sa le trimita provizii, mesaje de la familiile lor si MP3-playere - asta ca sa nu-i doboare plictiseala si sa alunge gandurile negre.

Mai mult, NASA a trimis o echipa de psihologi ca sa ajute la consilierea minerilor.

Se pare ca minerii au fost deja informati care dintre ei va iesi primul, insa aceste nume nu au fost date publicitatii. Probabil insa ca acestia vor fi scosi din subteran in functie de starea psihica a fiecaruia - primul fiind, cel mai probabil, cel mai experimentat dintre mineri, in cazul in care ar urma sa se intample ceva la prima salvare. Vor urma apoi cei bolnavi.

Capsula in care vor fi ridicati minerii va parcurge cei 622 metri in adancime in circa 15 minute. Fiecare miner va purta un costum special, pentru astronauti, care le va monitoriza toate functiile organismului.

Dupa salvare, minerii vor fi dusi la spital.

Cei 33 de mineri chilieni au stat sub pamant mai mult cu 19 zile decat orice alt om.

In tot acest timp, acestia s-au hranit cu doua linguri pline de ton din conserva, jumatate de biscuite si au consumat jumatate de pahar de lapte, o data la 48 de ore.

Si-au stabilit o rutina si au impartit spatiul locuibil. Psihiatrii spun ca aceste activitati au ajutat foarte mult in stabilitatea starii lor psihice.

Minerii au primit Biblii, filme de Hollywood si mancare cat mai gustoasa. Totul, intr-o incercare de a le mentine pozitiva starea de spirit.

S-au impartit in grupuri, si-au monitorizat reciproc starea de sanatate si au curatat impreuna mina. Mai mult, au numit un poet al grupului, un biograf si un sfatuitor.

Acestia au comunicat cu familiile prin scrisori si videofon cel putin o data pe saptamana.

Dupa acest incident, autoritatile au anuntat ca minerii vor primi compensatii materiale din partea guvernului. Suma nu a fost facuta publica.

De asemenea, minerii au deschis un proces de 12 milioane de dolari impotriva organismului de reglementare statal, pentru ca nu le-a oferit protectia necesara.

Acesta nu este primul incident de acest gen petrecut in ultimii ani in Chile. Din 2000, aproximativ 34 de oameni au murit anual in aceasta tara in urma accidentelor miniere. In 2008, au decedat 43, potrivit datelor guvernamentale, iar in 2006, mai mult de 150 de mineri au fost raniti.

Primele imagini cu cei 33 de mineri din Chile blocati in subteran

Cei 33 de mineri blocati in subteran in Chile au sarbatorit ziua nationala

Rad, glumesc si asculta muzica. Asta fac cei 33 de mineri din Chile

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Un utilaj special a ajuns la cei 33 de mineri din Chile, prinsi in subteran
Un utilaj special a ajuns la cei 33 de mineri din Chile, prinsi in subteran

Acest canal de evacuare nu reprezinta insa decat primul pas din operatiunea de salvare, care va mai dura cateva zile. Specialistii spun ca greul de-abia acum incepe.

Cei 33 de mineri blocati in subteran in Chile au sarbatorit ziua nationala
Cei 33 de mineri blocati in subteran in Chile au sarbatorit ziua nationala

Chilienii au sarbatorit sambata 200 de ani de la demararea procesului de independenta cu gandul la cei 33 de mineri blocati de aproape o luna si jumatate la 700 de metri sub pamant, care au cantat imnul national alaturi de restul tarii.

Nationala de fotbal chiliana, sustinuta si la 700 de metri sub pamant
Nationala de fotbal chiliana, sustinuta si la 700 de metri sub pamant

Nationala de fotbal a statului Chile, care a jucat un amical cu Ucraina, a avut parte de sustinere si la aproape 700 de metri sub pamant. Cei 33 de mineri blocati in subteran de mai bine de o luna, au urmarit meciul in transmisiune directa.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.