The Sun arata cu degetul catre imigrantii romani. "Va fi un dezastru. Vor aduce cu ei boli mortale"

Ultima actualizare: 30-03-2013 06:56

Sosirea imigrantilor romani in Marea Britanie va declansa o adevarata catastrofa in domeniul sanatatii, avertizeaza experti din domeniul medical.

Expertii britanici se tem ca muncitorii romani, care vor veni in Marea Britanie incepand cu anul viitor, cand restrictiile privind piata muncii vor fi eliminate, vor aduce cu ei bacilul care provoaca tuberculoza.

Aceasta boala a fost eradicata in Marea Britanie in 1970, insa in tarile sarace, cum este Romania, continua sa faca sute de victime anual, scrie The Sun.

Jonathan Stillo, cercetator in domeniul TBC, spune ca “este un dezastru pe cale sa se intample. Cand un bolnav va urca in metrou, va fi prea tarziu. Unul singur va infecta 10-15 persoane in fiecare an”.

Tuberculoza se vindeca prin tratament cu antibiotic, dar daca nu se intervine la timp, este o boala mortala.

De asemenea, daca pacientul nu urmeaza tratamentul corect, care trebuie administrat 6 luni, bacilul va deveni mai puternic si boala va reveni, fiind mult mai greu de vindecat ulterior.

In Romania, exista aproximativ 30.000 de bolnavi, in fiecare an aparand alte 1.000 de cazuri, scrie publicatia britanica.

Jurnalistii de la The Sun au vizitat si Institutul de Pneumologie Marius Nasta de la Bucuresti, unde s-au declarat uluiti de conditiile in care sunt tratati aici bolnavii de TBC.

Medicul Cristina Popa le-a explicat ca de cele mai multe ori bolnavii ajung aici atunci cand este prea tarziu, pentru ei sunt saraci si nu-si permit un concediu medical.

In plus, medicamentele sunt destul de scumpe si deseori spitalele raman fara fonduri, fiind nevoite sa intrerupa tratamentul, cee ce duce la revenirea bolii.

Costul vindecarii unei forme rezistente a TBC este de aproximativ 5.000 de lire sterline lunar.

Efectele secundare sunt cumplite: depresie, psihoza, surzenie, iar multi pacienti ajung sa se sinucida din cauza acestor pastile.

“In Romania exista 1.000-1.500 de pacienti cu forme rezistente ale bacilului. Multi nici nu au fost inca diagnosticati si este imposibil sa aflam cati sunt purtatori”, declara Stillo.

In urma cu cateva zile, autoritatile sanitare din Marea Britanie au atras atentia ca migratia populatiei din tarile sarace va fi un adevarat dezastru. S-au putea repeta situatia din 1970, declara acestia.

Problema romanilor bolnavi de TBC care au transmis boala peste granite afecteaza deja alte tari, precum Italia si Olanda, scrie The Sun.

AICI vedeti reportajul The Sun.

Citeste si: "E o catastrofa!" Declaratia care arunca in aer Marea Britanie. Ce se va intampla in curand 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO