Oferta lui Juan Guaido pentru Maduro: amnistie în schimb renunțării la ”tron”
Haosul politic continuă în Venezuela. Potrivit unui nou bilanţ, 26 de oameni au murit în urma protestelor violente din ultimele 3 zile.
Şeful diplomaţiei americane a descris regimul Maduro drept „falimentar moral şi incompetent din punct de vedere economic". Totuşi, preşedintele autoproclamat al Venezuelei a declarat că este dispus să-l amnistieze pe Maduro, dacă acesta cedează de bunăvoie puterea.
În primul interviu televizat după ce s-a proclamat preşedinte interimar al ţării, liderul opoziţiei, Juan Guaido, a spus că nu exclude graţierea pentru Nicolas Maduro şi aliaţii lui, dacă aceştia contribuie la restabilirea democraţiei în ţară. Guaido spune că negociază intens, pe plan intern şi internaţional, pentru a începe schimbările de care ţara să are atâta nevoie.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Eric Farnsworth, vicepreședintele Societății și Consiliului Statelor Americane: „A fost o mişcare coordonată nu doar cu Statele Unite, ci cu multe ţări din America Latină. Vedeţi că o mulţime de ţări l-au recunoscut pe Juan Guaido drept preşedinte, aşa că pare că discuţiile în aces sens se purtau de ceva vreme.”
Situaţia rămâne însă extrem de fragilă, în condiţiile în care forţele de securitate sunt în continuare de partea lui Nicolas Maduro. Dar cum a ajuns în colaps una dintre ţările cu cele mai bogate resurse naturale pe glob? În 2013, când a preluat preşedinţia, Nicolas Maduro a moştenit o economie fragilă şi deja excesiv de dependentă de petrol.
Cyril Vanier, CNN: „Momentul critic a fost în 2014, când preţul petrolului s-a prăbuşit de la peste 100 de dolari pe baril până la sub 40 de dolari. Şi, cum principala sursă de venituri a ţării s-a evaporat, au apărut penuriile. Din spitale au dispărut medicamentele, rafturile de magazine s-au golit.”
Paula Newton, CNN: „Vedem asemenea cozi peste tot în Caracas. Oamenii speră să găsească măcar faină şi paste, dar nimic.”
Cyril Vanier, CNN: „Economia nu mai genera venituri, aşa că guvernul Maduro a început să tipărească bani, ceea ce a alimentat inflaţia. În scurt timp, bancnotele aveau o valoare atât de mică încât oamenii s-au apucat să le folosească pentru a crea figurine din hârtie ca să le vândă. În 2015, opoziţia a preluat controlul Parlamentului şi şi-a petrecut următorii 3 ani încercând să limiteze prerogativele preşedintelui şi chiar să-l înlăture din funcţie, zadarnic însă. În 2018, inflaţia a atins 830.000%, potrivit FMI. Ceea ce înseamnă că oamenii nu-şi mai permit nimic.”
John Defterios, CNN: „Venezuela este un exemplu de gestionare defectuoasă a economiei. 5 ani cu Maduro la conducere, după cei 15 ani cu Hugo Chavez, au lăsat ţară fără investiţii străine directe. În decembrie 2018, Venezuela producea 1,1 milioane de barili pe zi, faţă de 3,2 milioane de barili zilnic în urmă cu 10 ani, când era un jucător major pe piaţă. Asta îi lasă vulnerabili şi pe aliaţii cheie ai ţării. În ultimii 10 ani, Rusia a împrumutat Venezuelei 17 miliarde de dolari, iar China - 50 de miliarde.”
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: venezuela, nicolas maduro, juan guaido, criza venezuela,
Dată publicare:
25-01-2019 20:15