Primul interviu cu președintele autoproclamat al Venezuelei. Intențiile față de Maduro

Ultima actualizare: 25-01-2019 13:55

Haosul politic continuă în Venezuela. Preşedintele autoproclamat al ţării a declarat că este dispus să îi acorde graţierea lui Nicolas Maduro, dacă acesta cedează puterea.

Între timp, administraţia americană le-a cerut cetăţenilor americani care locuiesc sau călătoresc acolo să "ia serios în considerare" plecarea din ţară. Sfatul vine la scurt timp după ce liderul socialist a rupt relaţiile diplomatice cu Statele Unite şi le-a dat diplomaţilor americani 72 de ore să părăsească Venezuela.

În primul interviu televizat după ce s-a proclamat preşedinte interimar al ţării, liderul opoziţiei, Juan Guaido, a spus că ia în considerare acordarea graţierii pentru Nicolas Maduro şi aliaţii lui, dacă aceştia contribuie la restabilirea democraţiei în ţară. Guaido spune că negociază intens, pe plan intern şi internaţional, pentru a începe schimbările de care ţară are atâta nevoie.

Juan Guaido: ”Am discutat cu membri ai comunităţii internaţionale, cu societatea civilă, am văzut că miecuri au participat la demonstraţii 7 milioane de oameni din toată ţara."

În acest sens, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a lansat un apel Organizaţiei Statelor Americane la recunoaşterea lui Juan Guaido ca "preşedinte interimar al Venezuelei", fără să obţină însă unanimitatea celor 34 de membri activi ai acestei instituţii.

Eric Farnsworth, analist: ”A fost o mişcare coordonată nu doar cu Statele Unite, ci cu multe ţări din America Latină, vedeţi că o mulţime de tari l-au recunoscut pe Juan Guaido drept preşedinte, aşa că pare că discuţiile în aces sens se purtau de ceva vreme. Data de 10 ianuarie este importantă, este ziua în care Nicolas Maduro s-a proclamat preşedinte pentru încă un mandat, după alegerile frauduloase din mai anul trecut, aşa că au urmat discuţii la nivel internaţional, despre care ar trebui să fie reacţia.”

Situaţia rămâne extrem de fragilă şi este complicată de faptul că forţele de securitate sunt în continuare de partea lui Nicolas Maduro.

”Forţele de securitate sunt arbitrul aici şi ce decid ele este semnificativ. Vor rămâne loiale regimului său trec de partea lui Guaido? Sau poate nu intervin de această dată şi lasa circumstanţele să se desfăşoare. Însă este clar un subiect care îi interesează pe toţi”, mai spune analistul.

În acest timp, Statele Unite au dispus plecarea personalului de care nu este strictă nevoie în misiuni diplomatice în Venezuela.
Într-o "alertă de securitate" publicată pe un site al Departamentului de Stat american, autorităţile avertizează că "Guvernul american nu este în măsură să furnizeze servicii de urgenţă cetăţenilor americani din Venezuela decât în mod limitat."

Washingtonul l-a recunoscut miercuri pe preşedintele Adunării Naţionale, Juan Guaido, ca "preşedinte interimar" al Venezuelei, ceea ce l-a făcut pe Nicolas Maduro să rupă relaţiile diplomatice cu Statele Unite.  

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO