Obama va propune retragerea fortelor americane din Afganistan pana la sfarsitul lui 2016

27-05-2014 20:47


Obama

Barack Obama urmeaza sa propuna reducerea la 9.800 a numarului militarilor americani in Afganistan, la inceputul lui 2015, inaintea retragerii lor complete pana la sfarsitul lui 2016, a anuntat un oficial de rang inalt, relateaza AFP.

"Vom mentine prezenta militara dupa 2013 doar daca Guvernul afgan semneaza acordul (BSA, Tratatul bilateral de securitate) pe care guvernele noastre l-au negociat deja", a anuntat presedintele american, Barack Obama, spunand ca "vrea sa intoarca pagina dupa peste un deceniu in cursul caruia politica noastra externa a fost consacrata in special razboiaelor din Afganistan si Irak".

Presedintele Hamid Karzai a refuzat sa parafeze BSA, insa cei doi candidati calificati pentru al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Afganistan, programat la 14 iunie, au anuntat ca il vor semna.

Presedintele Statelor Unite urmeaza sa vorbeasca despre acest dosar marti dupa-amiaza la Casa Alba.

Acest anunt intervine la doua zile dupa o vizita-surpriza a lui Barack Obama la baza militara Bagram, la nord de Kabul.

"Sub rezerva semnarii BSA, vom avea pentru inceput 9.800 de militari americani in diferite locuri din tara, alaturi de aliatii nostri din NATO si alti parteneri", a anuntat oficialul american de rang inalt citat.

Trupele americane vor fi insarcinate cu doua misiuni: continuarea "operatiunilor antiteroriste impotriva Al-Qaida" si instruirea fortelor afgane.

NATO, care incheie misiunea de lupta la sfarsitul anului 2014, a anuntat de asemenea in repetate randuri ca intentioneaza sa mentina in Afganistan o prezenta menita instruirii trupelor afgane.

Barack Obama l-a sunat pe Petro Porosenko, promitandu-i "sustinerea totala" a Statelor Unite

Barack Obama l-a sunat pe Petro Porosenko, presedintele ales al Ucrainei, pentru a-l felicita, transmitandu-i ca beneficiaza de "sustinerea totala" a Washingtonului, anunta Casa Alba.

"Presedintele a evidentiat importanta aplicarii cu rapiditate a reformelor necesare Ucrainei, pentru unificarea tarii si pentru dezvoltarea unei economii viabile, a unui climat atractiv pentru investitii si pentru constituirea unui guvern responsabil, care sa raspunda preocuparilor tuturor ucrainenilor", precizeaza Presedintia SUA, citata de AFP.

"Barack Obama l-a felicitat pe Petro Porosenko pentru victorie si i-a spus ca beneficiaza de sustinerea totala a Statelor Unite in eforturile pentru unificarea si dezvoltarea tarii
", adauga Casa Alba.

"Cei doi lideri au convenit sa continue dialogul cu ocazia viitorului turneu in Europa al presedintelui SUA"
, incheie Presedintia SUA.


 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO