O țară care se pregătea să adere la UE este pe cale să devină „noua Coree de Nord”. „Ar fi sfârșitul democrației”
Partidul de guvernământ din Georgia a promis, practic, să interzică toţi adversarii săi politici, dacă va câştiga alegerile parlamentare de la sfârşitul acestui an, un demers ce ar anihila, probabil, orice perspective de a adera la UE, scrie POLITICO.
Vineri, prim-ministrul Irakli Kobahidze a declarat că guvernul va încerca să interzică mai mult de şase partide, după alegerile naţionale din octombrie.
Această declaraţie vine la câteva zile după ce partidul de guvernământ Visul Georgian a ameninţat că va dizolva cel mai mare grup de opoziţie din parlament, Mişcarea Naţională Unită (UNM), care a fost fondată de fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili.
În plus faţă de UNM, celelalte facţiuni pro-occidentale cu locuri în parlament riscă să fie închise, a spus Kobakhidze, deoarece „în realitate, toate acestea sunt o singură forţă politică”. Orice deputat ales pe baza platformelor lor, a spus el, nu va mai avea dreptul de a prelua funcţia.
„Cred că abolirea mandatelor (parlamentare) va fi continuarea logică a interzicerii acestor partide. Membrii criminali ai forţelor politice criminale nu ar trebui să exercite un statut precum cel de membru al parlamentului Georgiei”, a declarat Kobahidze.
„Acest lucru va interzice efectiv orice opoziţie pe care Visul Georgian o consideră o ameninţare”, a declarat Tinatin Ahvlediani, cercetător la Centrul pentru Studii Politice Europene. „Singurele paralele pentru un astfel de lucru sunt Aleksandr Lukaşenko în Belarus sau Coreea de Nord - ar fi sfârşitul democraţiei din Georgia”, a comentat cercetătorul.
Partidele de opoziţie au încercat să îşi unească forţele înainte de vot pentru a învinge Visul Georgian, care s-a confruntat cu ample proteste de stradă în ultimele luni din cauza introducerii unei legi după model rusesc care cataloghează ONG-urile şi mass-media susţinute de Occident drept „agenţi străini”.
Kobahidze a respins sugestiile potrivit cărora ţara ar putea coborî într-o dictatură, susţinând că şi Ucraina şi Moldova au interzis partidele politice fără a-şi arde punţile cu Occidentul. „La fel se va întâmpla şi în cazul Georgiei”, a spus el.
Cele două ţări est-europene au interzis anumite facţiuni pro-moscovite în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei şi pe fondul avertismentelor că acestea ar fi lucrat la organizarea unor lovituri de stat - dar ambele au menţinut în continuare sisteme multipartite puternice, menţionează POLITICO.
Tina Bokuceava, liderul UNM, a declarat pentru POLITICO la începutul acestei săptămâni că decizia de a scoate partidul său în afara legii dovedeşte că Visul Georgian a devenit un „guvern autoritar în stil Putin”.
UE a îngheţat cererea de aderare a Georgiei la blocul comunitar pe fondul avertismentelor cu privire la regresul în domeniul drepturilor omului, în timp ce SUA au suspendat finanţarea atât de necesară pentru ţara din Caucazul de Sud, din cauza orientării sale către Kremlin.
POLITICO a contactat Comisia Europeană pentru a comenta planurile lui Kobahidze, care susţine că nu va împiedica aderarea la UE, dar nu a primit un răspuns imediat.