Descoperirea finlandezilor după un raid al poliţiei pe o insulă deţinută de un milionar rus


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 05 Noiembrie 2018 11:53
Categorie: Stiri externe
politie Finlanda

Un raid al poliţiei finlandeze asupra unei insule deţinute de un milionar rus ar fi dus la descoperirea unui complex ce pare o bază militară secretă a Kremlinului.

Insula Sakkiluoto din largul Finlandei, proprietatea cetăţeanului rus Pavel Melnikov, a fost, la sfârşitul lunii septembrie, ţina unui raid al poliţiei. Autorităţile finlandeze susţin că ar fi vorba de o operaţiune împotriva unei reţele de spălare de bani şi evaziune fiscală, dar proporţiile intervenţiei poliţiei au ridicat rapid semne de întrebare, mai ales că aspectul construcţiilor de pe insulă ducea cu gândul mai degrabă la o bază militară.

400 de „mascaţi”, echipaţi cu veste antiglonţ au participat la intervenţia în forţă. Insula a fost supravegheată de avioane şi elicoptere în timpul raidului poliţiei, care au interzis survolul.

 

Câteva zile mai târziu, surse oficiale au afirmat însă pentru postul public din Finlanda că nu s-ar fi descoperit „niciun risc pentru securitatea naţională”. Aceleaşi surse au declarat însă şi că autorităţile au de verificat între 100 şi 200 de terabiţi de date.

Ulterior, premierul rus Dmitri Medvedev, aflat în vizită în Finlanda, a comentat scenariul potrivit căruia ar putea fi o vorba de o bază secretă, calificându-l drept "gândire paranoică" şi "produsul unei minţi bolnave".

Cetăţeanul rus Pavel Melnikov deţine prin firma sa, Airiston Helmi, proprietăţi în arhipelagulul Turku, în zone strategice, de unde pot fi controlate atât rutele navale, cât şi reţelele de comunicaţii. Amploarea operaţiunii poliţiei, dar şi secretul care a înconjurat timp de ani zile afacerile lui Melnikov a dus imediat la speculaţii privind posibilitatea ca de fapt insula să fi fost pregătită pentru a adăposti o bază militară secretă a Kremlinului, scrie New York Times.

Un politician finlandez, fost membru al Parlamentului, susţine că Rusia voia să contruiască o bază de submarine. În ultimii ani, serviciul de informaţii din această ţară, Supo, a tras mai multe semnale de alarmă privind riscul ca alte state să cumpere terenuri prin interpuşi pentru ca ulterior să le folosească ca baze militare sau pentru a afecta comunicaţiile.

În urma acestor avertismente, guvernul de la Helsinki a anunţat că vrea să interzică cumpărarea de către cetăţeni străini a terenurilor aflate în apropierea bazelor armatei finlandeze – situaţie în care se află proprietăţile lui Melnikov.

De altfel, nimeni nu ştie precis cine este Melnikov, care pare să existe doar în actele oficiale şi are domiciliul în Ungaria, dar şi cetăţenie malteză, potrivit presei din Malta. Compania sa este controlată prin intermediul unor firme din paradisuri fiscale şi, pe hârtie, are un director italian, care susţine că a preluat postul „ca o favoare pentru un prieten rus”.

Airiston Helmi a investit în ultimul deceniu milioane de euro în Finlanda fără a raporta vreun profit semnificativ. În plus, instalaţiile militare de pe insula Sakkiluoto – heliport, docuri, barăci, camuflaj, sisteme avansate de alarmă - duc mai degrabă cu gândul la o bază militară ascunsă, spun specialiştii citaţi de New York Times. Oficial, însă, până la un anunţ oficial privind rezultatul anchetei, autorităţile de la Helsinki menţin acuzaţia de spălare de bani.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

politie Finlanda Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: New York Times

China acuză o țară vecină că manipulează studenții „cu sex”, ca să-i transforme în spioni
China acuză o țară vecină că manipulează studenții „cu sex”, ca să-i transforme în spioni
Primul interviu acordat de Carina Ţurcan, moldoveanca acuzată de spionaj în favoarea României
Primul interviu acordat de Carina Ţurcan, moldoveanca acuzată de spionaj în favoarea României
Moscova cere ajutor pentru rusoaica arestată în SUA ca agentă secretă. Cum lucra Maria Butina
Moscova cere ajutor pentru rusoaica arestată în SUA ca agentă secretă. Cum lucra Maria Butina
VIDEO PROTVPLUS.RO
Li Peng
”Măcelarul din Beijing” a murit la 90 de ani. Presa chineză îl laudă pentru faptele sale
Calea Lactee ”a înghițit” o altă galaxie. Care a fost explicația astronomilor. FOTO
Incendiu într-un parc de distracţii. Un copil a murit şi mai mulţi au arsuri oribile
Descoperire macabră pe un șantier. Ce au găsit muncitorii sub o construcție
Trump șochează din nou: "De ce să ucidem 10 milioane de oameni? Nu ar fi corect"
Boris Johnson a fost desemnat viitorul premier al Marii Britanii
theresa may
Ultima zi a Theresei May, la Downing Street. Cine îi va lua locul
Drama oamenilor din Venezuela: "Mi-e foame, aş vrea să mănânc ceva"
El Chapo a făcut apel la condamnarea sa pe viață. Cât ar putea dura procesul
Momentul în care șoferul unei camionete cu 273 kg de droguri lovește mașina de poliție parcată
Liderul de la Phenian, Kim Jong-un, a inspectat un nou submarin nord-coreean. FOTO
Cum preparăm detergentul lichid de vase acasă şi din ingrediente care nu irită mâinile