O companie din Finlanda face pantofi sport din zaț de cafea. Cât costă o pereche
Cum vă place să vă beţi cafeaua dimineaţa? Cu zahăr? Cu lapte? Sau poate să o aveţi chiar în picioare?
O companie din Finlanda care produce încălţăminte a venit cu o idee năstruşnică: realizează pantofi sport din zaţ de cafea.
Finlandezii consumă mai multă cafea pe cap de locuitor decât orice altă naţie din lume, spun datele Organizației Internaționale a Cafelei.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cum materie primă este din belşug, patronii unei firme de încălţăminte s-au gândit să îşi diversifice colecţia. Au creat pantofii sport impermeabili, fabricaţi din zaţ de cafea şi din sticle de plastic reciclate.
Jesse Tran, co-fondatorul companiei de încălțăminte: ”Partea superioară este realizată în mare parte din materiale obţinute din deșeuri din cafea. Această colecţie diferă faţă de prima generație pe care am lansat-o, pentru că are în compoziţie şi plastic reciclat".
O pereche de încălţări conține aproximativ 300 de grame de cafea măcinată, deja folosită. Ingredientul este ulterior prelucrat şi combinat cu sticlele din plastic reciclate, dând naştere unui strat din poliester care acoperă partea superioară a pantofilor sport. Talpa este realizată din cauciuc. Un astfel de model costă în jur de 110 dolari.
Anual, se aruncă 6 milioane de tone de zaț de cafea
Son Chu, co-fondatorul companiei de încălțăminte: ”Vrem să fim recunoscuţi drept un brand care face produse durabile, dar moderne, care pot fi cu adevărat utile oamenilor".
Fondatorii companiei de încălţăminte spun că în acest mod încearcă să reducă impactul negativ pe care îl are cafeaua măcinată asupra mediului înconjurător.
Când ajunge la groapa de gunoi, ingredientul eliberează gaz metan, cu un puternic efect de seră, care contribuie semnificativ la încălzirea globală. Anual, la gunoi, sunt aruncate 6 milioane de tone de zaţ de cafea.